DOMAĆE SLATKO OD SMOKAVA: Po receptu naših baka

Novosti online

04. 07. 2024. u 11:30

Smokve imaju mnoga lekovita svojstva i zato iskoristite sezonu ovog voća da ga konzumirate u svežem stanju, ali i da pripremite ovo ukusno slatko.

ДОМАЋЕ СЛАТКО ОД СМОКАВА: По рецепту наших бака

Foto: Jutjub/Printskrin/ Lako je kuvati

Blagotvorno dejstvo smokvi počinje od lečenja akni i bubuljica do prevencija različitih bolesti. Smokve su bogate beta karotenom, A, C, E i K vitaminima, kalcijumom, gvožđem.

Sastojci:

  • 1 kg smokvi
  • 1 kg šećera
  • 2 dl vode
  • 1 limun
  • po želji vanilin šećer

Priprema:

Ovo je osnovna srazmera, ukoliko radite sa većom količinom voća, 2, 3 ili 4 kg, koristite što veću šerpu da vam se smokve ne bi raspale. U većoj šerpi ćete brže i lakše skuvati slatko. Uzmite dublju šerpu i u nju stvaite šećer i 2 dcl vode.
Postavite je na ringlu da se rastopi i prokuva.
Svaku smokvu probušite čačkalicom kako ne bi došlo do pucanja prilikom kuvanja.
Stavite smokve u šećer i vodu.
Dodajte sok od pola limuna, a ostatak iseckajte i stavite da se skuva sa smokvama.
Kuvajte sat vremena.
Tokom kuvanja kašikom skidajte penu.
Prilikom kuvanja pomerajte šerpu kako biste ih „promešali“. Ukoliko budete koristili kašiku ili varjaču, one će se raspasti.

(still)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSIGURAJMO VAŠ USPEH ZAJEDNO!