CRNI HLEB: Zdrav i preukusan, a jednostavan za pripremu
Divan hleb koji može napraviti svaki početnik u kulinarstvu.
Sastojci:
- crno pšenično brašno T- 1100 400 g
- so 1 kašičica
- šećer 1 kašičica
- ulje 40 ml
- voda 300 ml
- sveži kvasac 1/2 kockice (20g)
Priprema:
U toploj vodi, sa dodatkom kašičice šećera, razmrviti kvasac i ostaviti ga da se aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Ubaciti ulje i pripremljeni kvasac. Kašikom dobro sjediniti sastojke. Vanglicu prekriti providnom folijom (ili većom plastičnom kesom) i ostaviti da testo naraste. Naraslo testo ponovo kašikom "premesiti" u vanglici i ostaviti da još jedanput naraste.
Za to vreme pripremiti posudu sa poklopcem u kojoj će se hleb peći. Ja sam koristila zemljanu posudu, koju sam dobro premazala maslacem. Ako koristite neku drugu posudu stavite na dno pek papir, a stranice premažite maslacem.
Kada je testo i drugi put naraslo istresti ga vlažnom rukom na dobro pobrašnjenu podlogu. Testo samo blago oblikovati u loptu (ne pritiskajući mnogo da bi testo ostalo šupljikavo) i prebaciti ga u posudu za pečenje. Poklopiti posudu i ostaviti da testo naraste.
Kada je testo naraslo staviti zemljanu posudu u hladnu rernu i uključiti je na 200 stepeni. Peći hleb 40 minuta, skloniti poklopac i peći još 12 minuta (u rerni sa ventilatorom). Pečeni hleb prebaciti na veću kuhinjsku krpu, umotati ga i ostaviti da se prohladi.
(superrecepti)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
STIGLA PRVA VELIKA PROGNOZA ZA PROLEĆE: Evropski stručnjaci otkrili kakvo nas vreme očekuje u martu, aprilu i maju (MAPA)
STRUČNjACI sa sajta Severe Weather Europe objavili su prvu dugoročnu prognozu za proleće i otkrili kakvo vreme očekuje Evropu u martu, aprilu i maju koristeći dva glavna sezonska modela - ECMWF i UKMO.
20. 01. 2025. u 11:29
"NEMA VIŠE MIRA" Nemački general dao alarmantnu izjavu o ratu sa Rusijom
VIŠE nema mira između Rusije i Nemačke, rekao je general Bundesvera Andre Bodeman u intervjuu za BR24, prenosi RIA Novosti.
20. 01. 2025. u 12:50
RADIOAKTIVNA TAJNA U LEDU GRENLANDA: Mreža tunela i nuklearni otpad - potencijalni problem za Trampa (FOTO/VIDEO)
KAKO se planeta zagreva, "Camp Century" - smešten na jednoj od najudaljenijih lokacija na Zemlji, oko 1.500 kilometara severno od Nuka, glavnog grada Grenlanda - postao je predmetom obnovljenog interesovanja i zabrinutosti oko toga koliko će dugo ostati zakopan.
19. 01. 2025. u 10:15
Komentari (0)