ERDOGAN SUMIRAO UTISKE POSETE RUSIJI: Ne menjamo smer... Pokušavamo da zauzmemo mesto u promenjivom globalnom sistemu

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

28. 10. 2024. u 22:31

TURSKA će imati koristi od razvijanja sveobuhvatnih odnosa sa BRIKS-om, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

ЕРДОГАН СУМИРАО УТИСКЕ ПОСЕТЕ РУСИЈИ: Не мењамо смер... Покушавамо да заузмемо место у промењивом глобалном систему

Foto: EPA

- Krećemo se u smeru gde Turska ima svoje interese i gde se razvija saradnja koju ti interesi zahtevaju. Razvijanje odnosa naše zemlje sa BRIKS-om nije niti će ikada biti alternativa našim trenutnim odnosima. Verujemo da će sveobuhvatan razvoj odnosa sa BRIKS-om biti u interesu Turske - rekao je Erdogan nakon predsedavanja sastanku turskog kabineta u Ankari.

On je podsetio da je, na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina, prisustvovao Samitu BRIKS-a održanom u Kazanju od utorka, 22. oktobra, do četvrtka, 24. oktobra, javila je televizija "TRT haber".

- Tokom proširenog sastanka lidera, imali smo mogućnost da našim kolegama objasnimo stav Turske u vezi sa regionalnim pitanjima. Na marginama Samita održali smo i bilateralne sastanke sa liderima Rusije, Venecuele, Uzbekistana, Vijetnama i Konga, a sastali smo se i sa liderima drugih zemalja i vlada. Verujem da imamo ozbiljan potencijal za saradnju sa zemljama na platformi BRIKS-a - istakao je Erdogan.

Turski lider napomenuo je da Turska učestvuje u raznim međunarodnim platformama kao NATO saveznik i zemlja koja pregovara o punopravnom članstvu u EU, preneo je TASS.

- Turski nacionalni, bezbednosni, ekonomski i trgovinski interesi su iznad svega. To je naš glavni prioritet. Ne menjamo smer. Naprotiv, mi pokušavamo da zauzmemo mesto u promenjivom globalnom sistemu - dodao je Erdogan.

(Srna)

BONUS VIDEO: ZGRADE I VOZILA GORE: Pogledajte Belgorod nakon granatiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PA, GDE STE POŠLI... Poljski huligani napali srpsku policiju, ono što se potom desilo - upamtiće dobro (VIDEO)