UNUK DE GOLA: Rusija može bez Evrope, ali Francuska i Evropa ne mogu bez Rusije

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 10. 2024. u 21:10

RUSIJA može bez Evrope, ali Evropa i Francuska ne mogu bez Rusije, izjavio je unuk nekadašnjeg francuskog predsednika Šarla de Gola Pjer de Gol.

УНУК ДЕ ГОЛА: Русија може без Европе, али Француска и Европа не могу без Русије

Foto: Jutjub/LCI

-Smatram da će realnost i geografija prevladati. Francuska ima celu istoriju odnosa sa Rusijom. Postoji politički i ekonomski zdrav smisao i on pokazuje da ako Rusija može bez Evrope, Francuska i Evropa ne mogu bez Rusije, odgovorio je De Gol na pitanje Sputnjika do čega može da dovede sve agresivnija retorika Pariza prema Moskvi.

Prema njegovim rečima, takođe, „u Evropi ne može biti mira i progresa bez saveza sa Rusijom“.

Pored toga, on je za ruske medije istakao da je svetu potreban novi svetski poredak u okviru BRIKS-a kako bi se obezbedili međunarodna bezbednost i zaštita ljudskih prava.

-Samit BRIKS kome je predsedavala Rusija, a koji je nedavno završen u Kazanju, upečatljivo je pokazao uspeh multipolarnog sveta i ruske politike, istakao je De Gol.

On je naveo da će se „BRIKS neizbežno razvijati, kao i da zapadna propaganda više ne može da skriva ovu činjenicu“.

De Golov unuk je ocenio da Francuska ne treba da propusti mogućnost da nađe svoje mesto u ovoj organizaciji.

-Francuska treba da povrati svoju nezavisnost i jedinstvenost, kao i uticaj koji je uvek imala na međunarodnoj sceni, zaključio je on.

On je tokom govora komentarisao i situaciju u Ukrajini, naglasivši da Sjedinjene Američke Države ne teže miru ni u Ukrajini, ni na Bliskom istoku, Evropa treba da nauči da brani svoje interese, sredi odnose sa Rusijom i vrati suverenitet.

De Gol je precizirao da ko god da postane novi predsednik SAD, one neće početi da deluju u interesima Evrope i Francuske, konkretno.

U Parizu je danas otvorena izložba u čast uspostavljanja diplomatskih odnosa Francuske i SSSR na kojoj je, između ostalih, govorio De Golov unuk.

Šesnaesti Samit BRIKS-a, koji je ključni događaj ruskog predsedavanja, održan je u Kazanju od 22. do 24. oktobra. Na Samitu BRIKS-a je usvojena zajednička Kazanjska deklaracija.

Asocijaciju su 2006. godine osnovali Brazil, Indija, Kina i Rusija, a 2011. im se pridružila i Južnoafrička Republika. Od 1. januara ove godine punopravni članovi grupe postali su Egipat, Etiopija, Iran i UAE.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JOKIĆ I REČI KOJE ODZVANJAJU AMERIKOM: Zbog ovoga je najbolji košarkaš današnjice (VIDEO)