LITVANIJA: Opoziciona Socijaldemokratska stranka vodi na prevremenim izborima

Novosti online

27. 10. 2024. u 22:16

PREMA zvaničnim vladinim podacima, opoziciona Socijaldemokratska stranka vodi u drugom krugu parlamentarnih izbora u Litvaniji koji su održani danas, na kojima su birači bili fokusirani na zabrinutost zbog rasta troškova života, i potencijalne pretnje od susedne Rusije.

ЛИТВАНИЈА: Опозициона Социјалдемократска странка води на превременим изборима

Foto: Epa


Zvanični podaci pokazuju, nakon prebrojanih 64 odsto glasova, da grupacija levog centra oko Socijaldemokrata vodi sa 33 mesta u parlamentu, uz 20 obezbeđenih u prvom krugu izbora, u skupštini koja ima 141 poslanika.

Vladajuća Zavičajna zajednica priznala je da je izgubila izbore za parlament, a njen lider Gabrielius Landsbergis je novinarima rekao da se nada se da će opozicione socijaldemokrate formirati odgovornu vladu.

Stranka Domovinska zajednica premijerke Ingride Šimonite, osvojila je šest izbornih jedinica, pored 18 poslaničkih mesta koliko je dobila u prvom krugu izbora, koji su održani 13. oktobra. 

Baltička zemlja od 2,9 miliona ljudi ima sistem hibridnog glasanja, u kome se polovina parlamenta bira neposrednim glasanjem birača, dok se ostatak poslaničkih mesta odlučuje u drugom krugu glasanja, između dva najbolja kandidata, što je proces koji favorizuje veće stranke.

Ako Socijaldemokrate uspeju da formiraju Vladu, od njih se očekuje da održavaju litvanski stav protiv Rusije, i obezbede pozamašnu potrošnju na odbranu. 

Litvanija će potrošiti oko tri odsto BDP-a na svoje oružane snage
ove godine, prema procenama NATO-a.

Opoziciona Socijaldemokratska stranka vodi na prevremenim izborima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKI MAJSTOR DEO ČUDESNOG MEČA: Dušan Vlahović dao gol za Juventus u derbiju protiv Intera, a mreže se tresle čak osam puta! (VIDEO)