TEHERANU NANETI "TEŠKI UDARCI" Netanjahu: Vazduhoplovstvo IDF napalo je čitav Iran

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

27. 10. 2024. u 16:41

PREMIJER Izreala Benjamin Netanjahu tvrdi su vazdušni napadi IDF naneli "teške udarce" odbrani Irana i proizvodnji raketa. Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei odgovara da štetu nastalu subotnjim udarima ne treba preuveličavati, prenosi Rojters.

ТЕХЕРАНУ НАНЕТИ ТЕШКИ УДАРЦИ Нетанјаху: Ваздухопловство ИДФ напало је читав Иран

Foto: AP Photo/Yuval Chen, Yediot Ahronot/AP Photo/Tsafrir Abayov

- Vazduhoplovstvo IDF napalo je čitav Iran. Snažno smo pogodili odbrambene kapacitete Irana i njegovu sposobnost da proizvodi rakete koje su usmerene na nas - naveo je Netanjahu u govoru, nazivajući napad “preciznim i moćnim“ i rekavši da je ispunio sve svoje ciljeve.

Teheran nije nagovestio kako će odgovoriti na dugo očekivane udare Izraela, koji su uključivali desetine borbenih aviona koji su bombardovali ciljeve u blizini glavnog grada Teherana i u zapadnim provincijama Ilam i Huzestan.

Zakleti neprijatelji mesecima su učestvovali u ciklusu osvetničkih poteza jedni protiv drugih, pri čemu je subotnji udar usledio nakon iranske raketnog baraža 1. oktobra, za koju je Izrael rekao da je veliki deo osujetila njegova protivvazdušna odbrana.

Hamnei je naveo da su u napadu ubijena četiri vojnika i da je nastala određena šteta ali da je “ne treba ni umanjivati ni preuveličavati“.

Predsednik iranskog parlamenta Mohamed Baker Kalibaf rekao je da Iran ima pravo na samoodbranu i da će njegov odgovor “biti definitivan, u skladu sa zahtevima“.

Američki predsednik Džo Bajden pozvao je na zaustavljanje eskalacije koja bi mogla da izazove širi bliskoistočni rat.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da Iran više nije u stanju da koristi svoje saveznike Hamas u Gazi i Hezbolah u Libanu protiv Izraela. Dve grupe "više nisu efikasno oruđe" Teherana, ocenio je Galant.

Galant je naglasio da Hamas više ne funkcioniše kao vojna formacija u Pojasu Gaze i da su viša komanda Hezbolaha i većina njegovih raketnih sposobnosti zbrisane.

Hamas je više puta ponavljao da je i dalje u stanju da funkcioniše vojno, a Izrael je nedavno izveo velike nove operacije u devastiranom svernom delu palestinske enklave protiv onoga što naziva “pregrupisavanjem militanata Hamasa.”

Hezbolah tvrdi da je njegova komandna struktura ostala netaknuta i da zadržava značajne raketne sposobnosti.

(Reuters)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA NIJE U REDU SA TIM?: Čuveni teniser otkrio kada bi Novak Đoković mogao da završi karijeru