KAZAHSTAN I UZBEKISTAN NOVI PARTNERI BRIKS-A: "Ovo je već veliki korak"

Jovana Švedić

27. 10. 2024. u 09:22

KAZAHSTAN i Ubekistan stekli su status parnetskih zemalja BRIKS-a i tako postale jedna od 10 zemalja u ovom okviru saradnje.

КАЗАХСТАН И УЗБЕКИСТАН НОВИ ПАРТНЕРИ БРИКС-А: Ово је већ велики корак

Foto: Tanjug/AP

BRIKS je zvanično odlikovao 13 novih zemalja kao partnerske zemlje tokom samita održanog u Kazanju.

Nove partnerske zemlje, pored Uzbekistana i Kazahstana, su Alžir, Belorusija, Bolivija, Kuba, Indonezija, Malezija, Nigerija, Tajland, Turska, Uganda i Vijetnam, što označava korak ka povećanju globalnog dometa i uticaja BRIKS alijanse. 


Ambasador Kazahstana u Rusiji Dauren Abajev skrenuo je pažnju da, uprkos izveštajima medija, Astana se neće još prijaviti za članstvo kao i da su izveptaji "neosnovane insinuacije"

- Za početak, dobili smo status zemlje parnera BRIKS-a. To je već veliki korak - rekao je Abajev i ocenio da je samit u Kazanju kao "nesumnjiv uspeh Rusije".

Da podsetimo, osnivači i zemlje članice BRIKS-a su formalni učesnici grupe BRIKS-a i aktivno su uključene u donošenje odluka i utvrđivanje dnevnog reda, dok su zemlje partneri BRIKS-a one koje sarađuju sa BRIKS-om bez formalnog članstva. Ove zemlje učestvuju u dijalogu i specifičnim inicijativama, ali nemaju pravo glasa ili moć donošenja odluka unutar organizacije.

BONUS VIDEO:

VRATOLOMIJA NA 3200 NETARA: Kazahstanski akrobat Galimzhan Auesbai prkosi gravitaciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATAN POPUST JOŠ SAMO PAR DANA! Ne propustite priliku za veliku uštedu