NEMA NADE ZA KIJEV: Koju municiju Kim može da isporuči Putinu u 20.000 kontejnera?

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 10. 2024. u 20:11

SEVEROKOREJSKI lider je napravio ogroman poklon ruskom predsedniku, šaljući mu milione projektila za rusko-ukrajinski rat, ukratko bi bila poruka većine zapadnih medija danas.

НЕМА НАДЕ ЗА КИЈЕВ: Коју муницију Ким може да испоручи Путину у 20.000 контејнера?

Foto: Tanjug/AP

Izveštaji spominju različite podatke od 6.000, 10.000 pa čak i da je Severna Koreja dostavila Rusiji više od 20 hiljada kontejnera sa municijom, koji bi mogli da sadrže do 9,4 miliona granata kalibra 152 mm.

Iako je reč o veoma velikom broju projektila, Severna Koreja je tokom godina stvorila ogromne zalihe municije i oružja, koje bi mogle da podrže severnokorejsko naoružanje za sukobe maksimalnog trajanja od tri meseca protiv Južne Koreje.

Sve ovo stiže od južnokorejske novinske agencije Yonhap, dok su Ukrajinci komentarisali vest i izrazili zabrinutost zbog slanja dela ovih zaliha Rusiji.

DA LI ĆE KIM POSLATI JOŠ MUNICIJE PUTINU?

Konkretno, izvor ovog izveštaja je navodno južnokorejski poslanik koji je naglasio da isporuka projektila Rusiji ima minimalan uticaj na severnokorejske zalihe municije.

Međutim, to ne znači da Severna Koreja može neprestano da šalje projektile ruskoj vojsci.

Prema rečima južnokorejskog političara, ukoliko Pjongjang pošalje sličnu količinu projektila Moskvi, mogu se pojaviti “problemi” u “pripremama” severnokorejske vojske za neprijateljstva protiv Južne Koreje.

Isti izveštaj takođe naglašava još jedan važan faktor, a to je sposobnost Severne Koreje da brzo proizvodi municiju.

Veruje se da se u Kimovoj državi trenutno nalazi oko 200 fabrika za proizvodnju municije, o kojima ni Južnokorejci nemaju mnogo informacija.

Razlog zašto su te fabrike tajne je vrlo jednostavan: većina tih objekata nalazi se pod zemljom, pa su nevidljive za špijunske sisteme Seula i SAD.

Ipak, čini se da je Severna Koreja pripremljena za svaki scenario i da se ne očekuje da će se suočiti s nedostatkom municije u bliskoj budućnosti.

Izveštaji tvrde da neke severnokorejske fabrike danas brzo proizvode municiju za rusku vojsku, međutim, koliko god se trudili da nađemo, zapadni izvori vesti nam nisu otkrili dodatne informacije o ovoj temi.

Kao što smo već pomenuli, sve ove informacije veoma brinu vojne lidere Ukrajine, koji posmatraju kako se odnosi između Rusije i Severne Koreje rapidno poboljšavaju.

Sa istog potoka vesti čak sugerišu informacije da su prvi severnokorejski vojnici nedavno stigli u Kursk da podrže Ruse u istrebljivanju preostalih Ukrajinaca, a Pentagon ih je već okarakterisao kao “legitimne mete”.

KOJU MUNICIJU KIM MOŽE DA ISPORUČI PUTINU?

Pre svega, najpopularnije su artiljerijske granate kalibra 152 mm. Za razliku od Kine, koja postepeno prelazi na NATO standard 155 mm, Severna Koreja i dalje koristi sovjetski/ruski standard 152 mm.

No, kako je kalibar najnovije severnokorejske samohodne haubice (SPG) M2018 155 mm, pretpostavlja se da može biti reči o kalibrima 152 mm ali i 155 mm. Pjongjang je na paradi 9. septembra 2019. javnosti prvi put predstavio samohodnu haubicu 155mm M2018 koja, prema zapadnim analitičarima, podseća na iransku RAAD-2. Sigurno je da u vojnu upotrebu ne bi bilo uvedeno oruđe za koji ne postoji obezbeđen izvor municije.

No, vredi napomenuti da se čak i prelazak Kine na 155 mm u ovom trenutku može pokazati korisnim – Peking će u okviru reformi artiljerije postepeno iz svojih skladišta izbacivati zastarele granate kalibra 152 mm. Ovi „viškovi“ se mogu Rusiji isporučiti preko DNRK pod maskom reciklaže.

Severna Koreja koristi artiljerijske granate 122 mm kao i minobacačke granate 82 mm i 120 mm koje su kompatibilne sa ruskim artiljerijskim sistemima.

SEVERNOKOREJSKI PROJEKTILI

Neophodno je razjasniti ne samo šta DNRK može da isporuči Moskvi, već i koja municija je potrebna Oružanim snagama Rusije, a ove informacije nisu dostupne u otvorenim izvorima.

Neka severnokorejska municija za višecevne raketne bacače (MLRS, RSZO) je verovatno kompatibilna sa ruskim oruđima. Konkretno, ovo sa velikom verovatnoćom važi za rakete kalibra 122 mm namenjene za BM-21 „Grad“ 9K51 isporučene od strane SSSR kao i njihove severnokorejske analoge.

Upitnija je municija 300 mm – potencijalno, ona bi trebalo da bude kompatibilna sa ruskim RSZO „Smerč“9K58 i raketama familije 9M55, 9M528, 9M534 ili 9M542, ali ovo u praksi nije potvrđeno.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Izvanredni poslovni rezultati kompanije dm drogerie markt u godini jubileja, uz rast od 30,34 odsto