ŠAMAR VARŠAVE KIJEVU Duda: Poljska neće slati novo oružje Ukrajini

Novosti online

25. 10. 2024. u 16:46

POLjSKI predsednik Andžej Duda odbacio je danas mogućnost isporuke novijeg naoružanja Ukrajini, uključujući tenkove, samohodne haubice, raketne bacače i lake jurišne avione koje je njegova zemlja naručila od južnokorejskih proizvođača za poljsku vojsku.

ШАМАР ВАРШАВЕ КИЈЕВУ Дуда: Пољска неће слати ново оружје Украјини

Foto: Shutterstock/Ilustracija/AP Photo/Czarek Sokolowski/Vikipedija

Duda je to izjavio danas tokom zvanične posete Južnoj Koreji gde se sastao sa svojim kolegom Jun Suk Ieolom.

- Ne razmatra se scenario po kome bismo oružje koje smo stekli… novcem poreskih obveznika prebacili bilo kome. Ovo oružje je namenjeno bezbednosti i odbrani Republike Poljske - rekao je poljski predsednik, prenosi poljska agencija PAP.

Južnokorejski predsednik je nedavno najavio da njegova zemlja razmatra da obezbedi oružje Ukrajini kako bi podržala njenu tekuću borbu protiv ruske agresija.

Duda je, upitan da li bi Poljska takođe mogla da isporuči Kijevu nešto od svog oružja proizvedenog u Južnoj Koreji, rekao da su ukrajinski lideri već direktno zatražili oružje.

- Moj odgovor je  nedvosmislen: ne postoji takva mogućnost, sve dok sam ja predsednik, da bilo kome damo oružje koje smo kupili za milijarde dolara... proteklih godina - rekao je predsednik.

Otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Poljska se etablirala kao ključni saveznik svog suseda na udaru. 

Varšava je Kijevu isporučila tenkove, oklopna vozila, haubice, borbene avione i druge vrste opreme, uglavnom prenoseći zastarelu opremu sovjetskog dizajna.

Međutim, tokom protekle godine, bilateralni odnosi su se pogoršali, a sporna pitanja kao što je sukob oko poljske zabrane uvoza žitarica iz Ukrajine, na kraju su ugrozila saradnju u oblasti odbrane.

BONUS VIDEO: RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblati

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE – Karavan „Budi hrabra, pregledaj se“ stigao u Zaječar