VELIKA NABAVKA BUNDESVERA: Nemačka planira kupovinu 600 krstarećih raketa "taurus"

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 10. 2024. u 15:45

NEMAČKI ministar odbrane Boris Pistorijus namerava da kupi još 600 krstarećih raketa "taurus", u vezi sa čestim zahtevima Ukrajine da joj se dostave rakete dugog dometa, ali još nije obezbedio neophodna finansijska sredstva za to.

ВЕЛИКА НАБАВКА БУНДЕСВЕРА: Немачка планира куповину 600 крстарећих ракета таурус

Foto: Profimedia

Pistorijus želi da kupi naprednu verziju, "taurus neo", po ukupnoj ceni od oko 2,1 milijarde evra za 600 projektila, sa prvim isporukama u 2029. godini, preneo je Rojters pisanje nemačkog Špigla.

Projekat nabavke krstarećih raketa dugog dometa je u budžetskim dokumentima za 2025. godinu predstavljen samo kao opcija, jer se očekuje da će najveći deo novca biti obezbeđen u narednim godinama.

Ministarstvo odbrane u Berlinu nije odmah bilo dostupno za komentar.

Britanija i Francuska isporučile su Ukrajini krstareće rakete "storm šedou" i "skalp", a ukrajinska vojska je rekla da je prilagodila avione sovjetske proizvodnje da ih koriste.

Kremlj je upozorio Nemačku da bi isporuka krstarećih raketa Kijevu dovela do daljeg zaoštravanja sukoba u Ukrajini.

Nemačke snage za sada raspolažu sa oko 600 projektila sa dometom većim od 500 kilometara, koji mogu da budu lansirani iz borbenih aviona kao što su tornado, F-15 ili F-18.

Oružje koje je napravila evropska odbrambena kompanija MBDA, dizajnirano je da uništi ciljeve iza neprijateljskih linija, kao što su komandni bunkeri, municija i skladišta goriva, aerodromi i mostovi.

Rusija koristi rakete dugog dometa za uništavanje ciljeva u Ukrajini, uključujući civilnu infrastrukturu, ali Ukrajina nema lak način da odgovori, dok je nemački kancelar Olaf Šolc više puta odbijao zahteve iz te zemlje da ih snabde "taurusom", zbog zabrinutosti oko upotrebe oružja dugog dometa na ciljevima unutar Rusije.

(Tanjug)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATAN POPUST JOŠ SAMO PAR DANA! Ne propustite priliku za veliku uštedu