LOŠE VESTI ZA TURISTE: Najavljena kašnjenja i duža zadržavanja prilikom putovanja u ovu zemlju

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

25. 10. 2024. u 13:00

TURISTI su upozoreni da se spreme na duža čekanja prilikom putovanja u Francusku, nakon što je ta zemlja postala poslednja u nizu članica EU koja je donela odluku da ponovo uspostavi kontrolu nad svojim šengenskim granicama, u cilju suzbijanja migracije.

ЛОШЕ ВЕСТИ ЗА ТУРИСТЕ: Најављена кашњења и дужа задржавања приликом путовања у ову земљу

Foto: EPA

Povećana kontrola na granicama stupa na snagu od 1. novembra. U saopštenju francuske vlade se navodi da će provere biti uvedene zbog "ozbiljnih pretnji javnoj politici, javnom redu i unutrašnjoj bezbednosti koje predstavljaju terorističke aktivnosti na visokom nivou", preneo je Dejli mejl.

Francuska je krenula stopama šest drugih članica EU, među kojima je i Nemačka, koje su uvele slične kontrole, navodeći kao razlog zabrinutost zbog neograničenih migracija.

Nova uredba neće uticati na sve putnike, već će se kontrole na licu mesta vršiti na granici, ali su stručnjaci za putovanja upozorili da bi oko 100 miliona turista koji posećuju Francusku svake godine, uključujući Britance, mogli da se suoče sa haosom i potencijalnim kašnjenjima na granici.

Nove granične kontrole uticaće na kopnene, pomorske i vazdušne puteve Francuske sa šest njenih susednih članica Šengena: Belgijom, Nemačkom, Italijom, Luksemburgom, Španijom i Švajcarskom.

Povećana ograničenja, odnosno strože kontrole, trebalo bi da traju do 1. aprila 2025. godine, uz napomenu vlasti da bi mogle biti produžene.

To je prvi put da je Francuska uvela strože kontrole od pandemije kovida 19. U okviru Šengenskog sporazuma, 29 evropskih zemalja pristalo je da ukine kontrolu unutrašnjih granica sa ciljem postizanja slobode kretanja širom kontinenta.

Međutim, Šengenski zakonik o granicama dozvoljava državama članicama da uvedu privremene granične provere, ako vlasti veruju da postoji ozbiljna pretnja javnom redu ili unutrašnjoj bezbednosti.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: ZGRADE I VOZILA GORE: Pogledajte Belgorod nakon granatiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NE MORAŠ DA BUDEŠ NOVAK ĐOKOVIĆ: Američka teniserka poslala poruku teniserima