EVROSKEPTIK NAKLONJEN RUSIJI: U Austriji izabran prvi predsednik parlamenta iz redova krajnje desnice

Novosti online

24. 10. 2024. u 21:59

DONjI dom austrijskog parlamenta izabrao je danas svog prvog predsednika iz redova krajnje desnice Valtera Rozenkranca nakon što je njegova Slobodarska partija pobedila na prošlomesečnim parlamentarnim izborima.

ЕВРОСКЕПТИК НАКЛОЊЕН РУСИЈИ: У Аустрији изабран први председник парламента из редова крајње деснице

Foto: Piksabej


Rozenkranc, 62-godišnji advokat i veteran poslanik evroskeptične Rusiji naklonjene Slobodarske partije Austrije (FPO), nedavno je služio kao ombudsman Austrije, koga je imenovao parlament, preneo je Rojters.

Njegove pristalice ističu da ga decenije javnog služenja kvalifikuju za drugu najvišu funkciju u zemlji.

Kritičari, pak, ukazuju na njegovo članstvo u krajnje desničarskom bratstvu i njegove pohvale izrečene nacisti Johanu Štihu, tvrdeći da je za tako visoku funkciju potrebna državnička ličnost.

- Još mi je teško da shvatim da ste me na taj način dodali u dugi niz istorijskih ličnosti ove zemlje - rekao je Rozenkranc u govoru nakon što je 100 od 183 poslanika glasalo za njega tajnim izjašnjavanjem.

Rukovodstvo konzervativne Austrijske narodne partije (OVP) saopštilo je da ga podržava. 

Zajedno, FPO i OVP imaju većinu mesta u parlamentu.

OVP sutra počinje koalicione pregovore sa Socijaldemokratama.

- Valter Rozenkranc nije sposoban da služi u ovoj kancelariji. Takvoj osobi nije mesto na čelu donjeg doma -  rekla je Sigrid Maurer iz levičarske stranke Zeleni, stranke koja se najglasnije protivila izboru Rozenkranca, u poslednjem govoru pred glasanje.

Rozenkranc je napisao prilog za knjigu o članovima desničarskih bratstava poput njegovog koji su dali značajan doprinos Austriji.

Jedan od onih koje je pomenuo bio je Johan Štih, koji je kao glavni tužilac u Beču pod nacistima bio odgovoran za pogubljenje desetina pripadnika otpora.

Upitan o tome na televiziji Puls 24 pre dve godine, on je rekao da je mislio na Štihovu službu kao tužioca pre nego što je nacistička Nemačka anektirala Austriju 1938. godine i da nije znao da je Štih postao član nacističke partije godinama pre aneksije.

Oskar Dojč, predsednik Jevrejske verske zajednice (IKG), organizacije koja zvanično predstavlja austrijske Jevreje, nazvao je Rozenkranca "smeđim vukom u plavoj odeći", što se odnosi na boje povezane sa nacistima i FPO i pozvao poslanike da ne glasaju za njega.

BONUS VIDEO: SLOVACI PROTIV AMERIČKIH I NATO PLANOVA: Masovni protesti u Bratislavi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATAN POPUST JOŠ SAMO PAR DANA! Ne propustite priliku za veliku uštedu