ITALIJANSKA POLICIJA RASISITIČKA: Najviši zvaničnici izrazito burno reagovali i osuli paljbu na Izveštaj Saveta Evrope

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

24. 10. 2024. u 23:17

SAVET Evrope u izveštaju navodi da je italijanska policija rasistička, posebno u operacijama kontrole kada se radi o Romima ili osobama afričkog porekla, a italijanska politika je poslednjih godina postala sve „ksenofobičnija“. Tvrdnje su izazvale seriju oštrih reakcija Rima.

ИТАЛИЈАНСКА ПОЛИЦИЈА РАСИСИТИЧКА: Највиши званичници изразито бурно реаговали и осули паљбу на Извештај Савета Европе

Foto: EPA

Predsednik Republike Serđo Matarela je izrazio svoje zaprepašćenje i u telefonskom razgovoru sa prefektom Vitorijom Pizanijem izrazio poštovanje i bliskost sa snagama javnog reda.

Premijerka Đorđa Meloni je uzvratila odmah toj organizaciji odgovorom „naše snage čine muškarci i žene koji svakodnevno rade posvećeno i požrtvovano kako bi garantovali bezbednost svih građana, bez razlike, zaslužuju poštovanje a ne takve uvrede“. Još je oštriji bio potpredsednik Vlade Mateo Salvini „žene i muškarci u uniformi sramno su napadnuti od beskorisnog tela za koje takođe plaćaju porez i italijanski građani. Ako ta gospoda toliko vole Rome i migrante neka ih sve odvedu kući u Strazburg“, poručio je Salvini.

Kritika stiže i od drugog potpredsednika Vlade Antonija Tajanija „ne slažem se ni sa jednom rečju od napisanog, isključujem mogućnost da postoje rasistički agenti, karabinijeri, policajci ili neko iz Finansijske policije“.

Ministar Unutrašnjih poslova Mateo Pjantedozi: „neprihvatljivo je da jedna internacionalna organizacija, o kojoj nije sve jasno kakva joj je uloga, tako napadne žene i muškarce koji rade sa ogromnom posvećenošću i rizikuju svoj život kako bi garantovali bezbednost građana“.

U Izveštaju, koji je rezultat misije te Komisije u Italiji (sastavjene od predstavnika svih zemalja članica Saveta) naglašava se da „vlasti izgleda nisu svesne razmera problema i da nisu smatrale postojanje rasnog profilisanja kao oblika potencijalnog institucionalnog rasizma“, stoga traže od Rima jednu „potpunu i nezavisnu“ studiju.

U Dokumentu se ističe da „određeni broj izjava i komentara koji se smatraju pogrdnim i punim mržnje dolazi od visokih političara i javnih funkcionera, posebno tokom izbornih perioda“. A među „nedavnim primerima su rasistički i LGBT- fobične izjave“.

Iz sindikata policije portestvuju, „to ni slučajno nije istina jer ne postoje katalozi u policiji koju razlikuju niti etničko niti rasno poreklo, taj Izveštaj je nešto sramno prema svim građanima i ljudima koji rade u policiji, koji svakodnevno izlaze na ulicu kako bi garantovali bezbednost rizikujući ne retko svoje živote“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA TO NIJE OČEKIVALA! Ovo je danas doživela Marija Šarapova