POLJSKA DIGLA RUKE OD REPARACIJA:Sikorski: Nemci i mi smo sada saveznici!

I.S.

24. 10. 2024. u 16:01

(NE)OČEKIVANO, posle nekoliko upornih ponavljanja zahteva da joj Nemačka isplati reparacije za ratne zločine koje je počinila na njenoj teritoriji tokom Drugog svetskog rata, Poljska je digla ruke. Ovo je saopštio poljski šef diplomatije Radoslav Sikorski, istakavši da "su Varšava i Berlin sada saveznici, posebno kad je u pitanju odvraćanje pretnje koju vide u Rusiji."

ПОЉСКА ДИГЛА РУКЕ ОД РЕПАРАЦИЈА:Сикорски: Немци и ми смо сада савезници!

Foto: Shutterstock/ilustracija

Sikorski vladi nemačkog kancelara Olafa Šolca poručuje da "umesto toga treba da smisli kreativan gest da ubedi Varšavu da joj je žao zbog nacističkih zločina". Moguće da je u pitanju "težina" nemačkog opravdanja da se Varšava odrekla prava na restituciju 1953. u okviru sporazuma sa Istočnom Nemačkom i da je to pitanje definitivno rešeno sporazumom o ponovnom ujedinjenju Nemačke iz 1990. godine.

Varšava je 2022. godine procenila da će Berlin morati da izdvoji oko 1,5 triliona dolara kao kompenzaciju za štetu koju je nanela Hitlerova okupacija. Sikorski, sada ističe da "ne govori o reparacijama, već o gestu koji pokazuje da Nemci osećaju da su moralno odgovorni za ono što su nam uradili".

Sikorski ocenjuje, kako je preneo Raša tudej, da "je lopta sada u nemačkom dvorištu", ali ima ideju da se susedna država pobrine za preostale preživele od nacističke okupacije Poljske i da u Berlinu podigne spomenik, u znak sećanja na tragične događaje.

- Obe zemlje kao članice NATO treba da se fokusiraju na budućnost, jer smo mi i Nemačka saveznici i potrebni smo jedni drugima da se odbranimo od ruskih raketa, ili ruskih podmornica u Baltičkom moru.

Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta odbacio ideju da Moskva ima planove da napadne NATO, nazivajući takve spekulacije "glupostima". Kremlj dodaje da je Moskva primorana da pojača svoju odbranu duž svoje zapadne granice, pošto se sve više zemalja istočne Evrope pridružilo Alijansi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NE MORAŠ DA BUDEŠ NOVAK ĐOKOVIĆ: Američka teniserka poslala poruku teniserima