"ISKRENO ĆU REĆI" Putin: Iluzorna računica Zapada da će naneti strateški poraz Rusiji

Novosti online

24. 10. 2024. u 15:09

SLEDEĆI talas globalnog ekonomskog napretka javlja se upravo u zemljama globalne većine, pa je zemljama BRIKS-a potrebna sopstvena platforma za razvoj potencijala rastućih ekonomija, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na plenarnoj sednici Samita BRIKS-a u formatu „BRIKS plus/autrič“.

ИСКРЕНО ЋУ РЕЋИ Путин: Илузорна рачуница Запада да ће нанети стратешки пораз Русији

Foto: Profimedia

- Važno je graditi alternativne, pouzdane i oslobođene svakog diktata multilateralne finansijske mehanizme, proizvodne i logističke lance, uspostaviti razmenu tehnologija i naprednih znanja, razvijati i povećavati kapacitete novih međunarodnih saobraćajnih koridora - rekao je Putin.

Svrha ove platforme je povećanje investicionih tokova u zemlje BRIKS-a, Globalnog juga i Istoka i fokusiranje na ulaganje sredstava u velike infrastrukturne i tehnološke projekte, objasnio je ruski lider.

On je napomenuo da je Rusija otvorena za zajednički rad sa zemljama Globalnog juga i Istoka na izgradnji boljeg sveta, u kome će se voditi računa o interesima svakog naroda i poštovati njegovo pravo na suvereni razvoj.

- Rusija je, kao i sve države BRIKS-a, otvorena za saradnju sa zemljama Globalnog juga i Istoka na promovisanju inkluzivnog i održivog razvoja u cilju izgradnje boljeg sveta. Svet u kome će se uzimati u obzir mišljenja i interesi svakog naroda, poštovati njihovo pravo na suvereni razvoj, identitet i priznavati apsolutna vrednost svih kultura, tradicija i religija bez izuzetka - istakao je Putin.

U svom govoru, ruski lider se dotakao i ključnih međunarodnih pitanja.

O nanošenju strateškog poraza Rusiji

Ukrajina se koristi za stvaranje kritičnih pretnji po bezbednost Rusije, primetio je ruski lider.

- Krše se principi jednake i nedeljive bezbednosti. Podstiču se međudržavni i međusobni sukobi. Jedan od primera za to je Ukrajina, koju su iskoristili i koriste za stvaranje kritičnih pretnji po bezbednost Rusije, ignorišući naše vitalne interese, pravednu zabrinutost i kršenje prava ljudi koji govore ruski - naglasio je Putin.

Prema njegovim rečima, oni koji žele da nanesu strateški poraz Rusiji ne znaju istoriju ove zemlje.

- Sada i uopšte ne kriju cilj da našoj zemlji nanesu strateški poraz. Iskreno ću reći da su to iluzorna računice koje mogu da naprave samo oni koji ne poznaju istoriju Rusije i ne vode računa o jedinstvu, sili duha i zajedništvu njenog naroda kovanog vekovima - rekao je ruski lider.

Nezdrave metode koje koristi Zapad podrivaju stabilnost, podstiču međudržavne sukobe, istakao je Putin.

- Iza paravana poretka koji je nametnut svetu, zasnovanog na pravilima, kriju se pokušaji da se obuzda rastuća konkurencija, nezavistan, nekontrolisan razvoj zemalja u Africi, Aziji i Latinskoj Americi. Koriste se nezakonite jednostrane sankcije, otvoreni protekcionizam, manipulacije valutama i berzama, mešanje u unutrašnje stvari pod sloganom brige za demokratiju i ljudska prava, borba protiv klimatskih promena. To se takođe koristi - naveo je Putin.

On je naglasio da takve nezdrave metode i pristupi vode nastajanju novih sukoba i zaoštravanju starih protivrečnosti.

- Time se podrivaju regionalna i globalna strateška stabilnost, krše principi jednake i nedeljive bezbednosti i podstiču međudržavni i međusobni sukobi - rekao je ruski lider.

Prelazak na novi multipolarni svetski poredak ometaju sile navikle da dominiraju nad svima, primetio je ruski predsednik.

- Prelaz na pravedniji svetski poredak ne ide lako. Njegovo formiranje ometaju sile navikle da razmišljaju i deluju u logici dominacije nad svim i svačim - istakao je Putin.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta mu je Janik Siner upravo uradio