VAŠINGTON JE "ZABRINUT": Američka izaslanica u NATO nije oduševljena evropskom strategijom "kupuj (oružje) lokalno"

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

23. 10. 2024. u 22:41

VAŠINGTON je "zabrinut" zbog poteza EU ​​da daje prioritet kupovini evropskog oružja, rekla je "Politiku" odlazeća američka ambasadorka pri NATO Džulijan Smit i objasnila da ta strategija neće ponuditi najjeftiniji ili najbrži način za nabavku oružja Ukrajini i drugim državama kojima je potrebno.

ВАШИНГТОН ЈЕ ЗАБРИНУТ: Америчка изасланица у НАТО није одушевљена европском стратегијом купуј (оружје) локално

Foto Tanjug/AP

Suočena sa potencijalnim povratkom Donalda Trampa na mesto predsednika SAD, Evropska unija je odlučila da postane vojno samodovoljna.

Prema industrijskoj strategiji Evropske komisije o odbrani koja je predstavljena ranije ove godine, 27 zemalja EU - od kojih 23 takođe pripadaju NATO-u - postavilo je cilj da do 2030. potroše polovinu svog budžeta isključivo za nabavku oružja EU — cilj koji će porasti na 60 odsto do 2035.

Više transatlantističkih članica EU, kao što su Švedska i Holandija, povuklo se iz te priče. Kako se Francuska postavila na čelo inicijative, Pariz se sada našao na udaru kritika da štiti sopstvenu industriju naoružanja i da nije u mogućnosti da parira obimima i brzim isporukama drugih zemalja dobavljača kao što su SAD i Južna Koreja. Poljska je, na primer, glavni kupac korejskog oružja.

-Sve je to prilično fascinantno i ohrabrujuće jer se EU sprema da preuzme veći deo tereta kada je reč o odbrani i bezbednosti, rekla je Smitova. "Da li su SAD zabrinute zbog načina na koji se neke od tih inicijativa odvijaju? Naravno."

Foto: profimedia

Zamoljena da precizira, rekla je: "Kada Evropljani kažu da bi trebalo da kupuju odbrambenu opremu ili oružje samo u Evropi, postavljamo pitanje: S obzirom na potrebe, s obzirom na odlučnost zemalja da dobiju najbolje po najboljoj ceni, zar nije logično da dozvolite zemljama da traže svuda gde mogu ono što im je potrebno, u vremenskom okviru koji im odgovara? A ponekad to vas vodi u zemlje koje se nalaze van Evropske unije,"

-Cenim njihov srednjoročni i dugoročni plan, ali nisam sigurna da će ograničavanje kupovine na EU zaista pomoći našim prijateljima u Ukrajini ili zemljama širom Alijanse koje imaju neke akutne nedostatke, rekla je ona.

Odlazeća ambasadorka tvrdi i da, za sada, SAD nisu spremne da upute poziv Ukrajini za pridruživanje NATO. "Alijansa do danas nije stigla do tačke u kojoj je spremna da ponudi članstvo ili poziv Ukrajini", rekla je ona.

Smitova takođe ne očekuje da će Tramp ispuniti svoju pretnju i dići ruke od NATO-a.

-Već 75 godina, američki predsednici svih političkih uverenja podržavali su ovaj savez i obavezali se da će obezbediti vođstvo alijanse, rekla je ona. "Uverena sam da će SAD nastaviti da igraju tu ulogu i dalje, bez obzira na to šta se desi 5. novembra."

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta mu je Janik Siner upravo uradio