VOJNA SARADNJA DVE EVROPSKE SILE: Britanija i Nemačka potpisale sporazum o proizvodnji cevi za topove, BVP i tenkove čelindžer 3

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

23. 10. 2024. u 21:45

VELIKA Britanija i Nemačka potpisale su odbrambeni sporazum prema kome će nemačka odbrambena kompanija Rajnmetal otvoriti novu fabriku u Velikoj Britaniji za proizvodnju cevi za artiljerijske topove sa 400 radnih mesta.

ВОЈНА САРАДЊА ДВЕ ЕВРОПСКЕ СИЛЕ: Британија и Немачка потписале споразум о производњи цеви за топове, БВП и тенкове челинџер 3

Foto Vikipedija

Obe zemlje će zajedno raditi na razvoju dronova i nove rakete dugog dometa, a nemački avioni za pomorski nadzor takođe će periodično patrolirati severnim Atlantikom iz RAF Losimuta u Škotskoj, jedne od stanica za brzo reagovanje Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva, prenosi Bi-Bi-Si.

-Danas je značajan dan za odnose Velike Britanije i Nemačke u istoriji naše dve zemlje. Ovo je pokretačka snaga naše prve NATO odbrambene strategije u Velikoj Britaniji, iza našeg resetovanja odnosa Velike Britanije sa Evropom, rekao je britanski ministar odbrane Džon Hili na konferenciji za novinare posle potpisivanja sporazuma.

Hili je rekao da je ovaj trenutak "prekretnica" koja približava vojsku i odbrambenu industriju dve zemlje koje već sarađuju kao članice NATO alijanse.

U zajedničkom poduhvatu nemački Rajnmetal i britanski BAE Sistems (RBSL), proizvodiće nove tenkove i oklopna vozila za britansku vojsku, uključujući oklopno borbeno vozilo Bokser i najnoviji tenk čelindžer 3 u Telfordu, u oblasti Šropšir.

Laburisti su obećali da će izgraditi bliže vojne veze sa Nemačkom dok su bili u opoziciji i ovo je deo šireg pritiska ove vlade da resetuje odnose sa ključnim evropskim saveznicima nakon Bregzita, navodi britanski javni servis.

Nemački ambasador u Velikoj Britaniji Migel Berger rekao je da će Evropska komisija imati veoma snažan fokus na odbrani u narednih pet godina i da postoji prostor za učešće Velike Britanije.

-Očigledno je pitanje - kakva može biti uloga britanske odbrambene industrije i kapaciteta Ujedinjenog Kraljevstva u ovom zajedničkom poduhvatu, rekao je on za emisiju "Today" na Bi-Bi-Si Radiju 4.

Velika Britanija već ima odbrambeni pakt sa Francuskom koji su 2010. potpisali Dejvid Kameron i Nikola Sarkozi, a ovo je prvi sličan sporazum sa Nemačkom.

Velika Britanija i Nemačka su dva najveća potrošača na odbranu u Evropi i najveći evropski vojni donatori Ukrajini, prenosi Bi-Bi-Si.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAM VAS BILO, CRNOGORCI! Novak Đoković se oglasio zbog dešavanja u Podgorici