F-35 VELIKI PROBLEM ZA AMERIČKU VOJSKU: Flota aviona i pored 12 milijardi dolara ulaganja nespremna za sukob (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

23. 10. 2024. u 21:30

STELT lovci američke vojske F-35 nisu uspeli da ispune ciljeve spremnosti šest godina zaredom, uprkos preko 12 milijardi dolara potrošenih na operacije i održavanje, navodi se u izveštaju vladinog nadzornog tela (GAO).

Ф-35 ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ ЗА АМЕРИЧКУ ВОЈСКУ: Флота авиона и поред 12 милијарди долара улагања неспремна за сукоб (ВИДЕО)

Foto Iks (Tviter)@dana916

Novi izveštaj objavljen u ponedeljak dolazi u trenutku kada američka vojska nastavlja svoje napore da napredni borbeni avion pete generacije proizvođača Lokid Martin postane glavni avion koji će predstavljati američku borbenu moć.

U svom izveštaju o spremnosti američke taktičke avijacije, Vladina kancelarija za odgovornost, nezavisna kongresna agencija za nadzor, analizirala je koliko su američki avioni ispunili željene stope sposobnosti za misije u fiskalnim godinama od 2018. do 2023.

Stopa sposobnosti za misiju je procenat ukupnog vremena kada avion može da leti i izvrši najmanje jednu misiju. Prema GAO, stope sposobne za misiju mere zdravlje i spremnost flote vojnih aviona za potencijalni sukob.

GAO je rekao da F-35A, varijanta borbenog aviona koju koriste američke vazduhoplovne snage, „nije ispunio ciljeve sposobne za misiju ni u jednoj od godina koje smo pregledali“. GAO je takođe otkrio da varijante F-35B i F-35C, koje koriste Korpus marinaca i mornarica, takođe nisu uspele da ispune svoje ciljeve tokom svih šest godina.

I to uprkos preko 12 milijardi dolara potrošenih na operacije i održavanje i napore da se poboljša ukupna spremnost F-35.

Ostali avioni koji nisu ispunili svoje ciljeve za svih šest godina su bili F-22 Raptor, EA-18G Grovler, F/A-18 A-D Hornets, AV-8B Herier i F-15E Strik Igl. F/A-18 E/F Super Hornet, F-16D, F-15D i A-10 Varthog su ispunili svoje ciljeve samo jedne godine, dok su F-16C i F-15C postigli tri godine od šest.

GAO je rekao da „nijedna od 15 taktičkih varijanti aviona nije ispunila svoje ciljeve sposobne za misiju u fiskalnoj 2023. godini“.

U izveštaju nadzornog organa navodi se da je za F-35 potrošeno 7,46 milijardi dolara za vazduhoplovstvo, 2,75 milijardi za marince i 1,87 milijardi za mornaricu na operacije i održavanje, pri čemu je godišnja potrošnja u ovoj oblasti značajno porasla između 2018. i 2023. a usluge u nekim slučajevima koštaju više novca nego što je prvobitno traženo.
Kao odgovor na izveštaj GAO-a, general-potpukovnik Majk Šmit, direktor i izvršni službenik programa Kancelarije zajedničkog programa (JSF) F-35, rekao je za Biznis Insajder da je „F-35 dokazan u borbi i da ima performanse u 14 vojnih avijasicija širom sveta danas“.

Foto USAF/Vojska SAD

-Kao kamen temeljac buduće lovačke flote, rekao je on, „F-35 omogućava lovcu da dominira nebom u najizazovnijim borbenim okruženjima protiv najsposobnijih svetskih protivnika“.

Šmit je rekao da njegova kancelarija radi sa Pentagonom i industrijskim partnerima na poboljšanju stopa za misiju, napominjući da kada su rezervni delovi i materijali za popravku dostupni, stope su obično veće.

-Imajući ovo na umu, nisam zadovoljan našom spremnošću danas — a naš tim čini sve što je u njegovoj moći da dovede dostupnost do nivoa koji naši korisnici očekuju, rekao je on.
F-35 je napravljen kao nisko uočljiv (stelt) borbeni borbeni lovac koji je sposoban da se uključi u misije kopnenog napada, pomorskih udara i vazdušnih borbenih misija i takođe koordiniše američku vatrenu moć kao vrhunski umreženi senzor. Dolazi u tri varijante, tu je F-35A sa topom, F-35B za kratko uzletanje/vertikalno sletanje i F-35C za nosač aviona. Brojni američki saveznici i partneri koriste varijante ovog aviona.

Ali mlaznjak je godinama bio zatrpan naduvanim troškovima i problemima sa spremnošću, a izveštaj GAO-a ranije ove godine otkriva da je dostupnost aviona opala kako je puni životni ciklus F-35 porastao, premašivši 2 biliona dolara.

(businessinsider.com/Kris Panela)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta mu je Janik Siner upravo uradio