"CAR JE GO - SVI VIDE, ALI SE PRAVE DA NE VIDE!" Orban opleo po Briselu: Evropsko rukovodstvo uvelo ceo Zapad u beznadežan rat

Novosti onlajn

23. 10. 2024. u 14:18

BRISELSKE birokrate dovele su ceo Zapad do beznadežnog rata koji žele da prenesu na teritoriju Rusije, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

ЦАР ЈЕ ГО - СВИ ВИДЕ, АЛИ СЕ ПРАВЕ ДА НЕ ВИДЕ! Орбан оплео по Бриселу: Европско руководство увело цео Запад у безнадежан рат

Foto: Tanjug/AP

- Svi vide, ali se prave da ne vide: car je go. Došlo je vreme da se kaže: evropski lideri, briselske birokrate doveli su Zapad do beznadežnog rata - rekao je Orban, govoreći na godišnjicu početka događaja u Mađarskoj 1956. godine.

Prema njegovim rečima, sada žele da celu Evropsku uniju uvuku u otvoreni sukob.

Orban navodi da o tome svedoče namera Brisela da nastavi vojnu pomoć Kijevu i vojni plan koji je izneo ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. Suština takozvanog plana pobede Zelenskog je da „proširi obim rata pozivanjem Ukrajine da stupi u NATO i premeštanjem linije fronta na rusku teritoriju“, upozorio je Orban.

- Za poslednjih 70 godina nikada nismo bili tako blizu novog svetskog rata kao sada. Suština njihovog plana pobede je proširivanje sukoba. Prema planu, Ukrajina odmah dobija poziv u NATO, a ratište se prenosi na teritoriju Rusije - objasnio je Orban.

Foto: Tanjug/AP

On je dodao da Mađarska odbacuje takozvani plan pobede Zelenskog, jer ne želi da vidi ukrajinske vojnike na svojoj teritoriji.

- Prema planu (Zelenskog), Ukrajina posle pobede na istočnom frontu preuzima ulogu Sjedinjenih Američkih Država, garantujući bezbednost cele Evrope svojom ojačanom vojskom. Odnosno, mi Mađari ćemo se možda jednog dana probuditi i otkriti da su slovenski vojnici sa istoka ponovo stacionirani u Mađarskoj. Mi to ne želimo - zaključio je Orban.

Zelenski je 16. oktobra u Vrhovnoj radi predstavio „plan pobede“ koji se sastoji od pet tačaka: pozivanje zemlje u NATO, razmeštanje u Ukrajini „nenuklearnog paketa za obuzdavanje“, ukidanje ograničenja na napade duboko u teritoriju Rusije zapadnim oružjem, ekonomsku saradnju nakon završetka sukoba i zamenu dela američkih jedinica u Evropi ukrajinskim trupama. Dokument sadrži i nekoliko tajnih tačaka u aneksima, o kojima ukrajinski predsednik nije govorio.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da bi pravi mirovni plan za Kijev bio spoznaja beskorisnosti politike koju vodi. On veruje da bi novi „mirovni plan“ Zelenskog mogao da ponovi plan SAD, a to je da se ratuje protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca. Prema rečima Peskova, da bi postigao mir, Kijev mora da se otrezni i shvati razloge koji su ga doveli do sukoba.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

Ubio mi je sina, a njegov otac mu je držao opelo: Može i lično sa Aleksom I EP 5


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATAN POPUST JOŠ SAMO PAR DANA! Ne propustite priliku za veliku uštedu