POLJSKA ZATVORILA RUSKI KONZULAT U POZNANJU: Razlog su navodni ruski pokušaji sabotaže

I.S.

23. 10. 2024. u 13:55

VARŠAVA stavlja katanac na ruski konzulat u Poznanju, gradu na zapadu Poljske, zbog navodnih ruskih pokušaja sabotaže. Ovo je potvrdio Radoslav Sikorski, šef diplomatije te zemlje. Poljska tvrdi da je postala meta tobožnje ruske špijunaže, kao i sabotaže i podmetanja požara, jer je postala ključna tačka iz koje se u Ukrajinu uvozi oružje. Moskva poručuje da će odgovoriti na ovu odluku, javila je ruska novinska agencija RIA.

ПОЉСКА ЗАТВОРИЛА РУСКИ КОНЗУЛАТ У ПОЗНАЊУ: Разлог су наводни руски покушаји саботаже

Foto: Free Images Pixabay

Ovakav potez, usledio posle sudskog slučaja koji se tiče ukrajinskog državljanina(51), optuženog za pokušaj podmetanja požara u fabrici boja u Vroclavu. Tužitelji su postigli dogovor da optuženik odsluži tri godine zatvora, ali je sud u Vroclavu to odbacio, uz ocenu da je kazna isuviše blaga. To je juče objavio Nacionalni biro tužitelja, potvrđujući informacije, objavljene prošle sedmice u dnevniku Gazeta Viborča. Slučaj je vraćen tužiteljstvu i očekuje se nastavak suđenja.

- Sud je utvrdio da postoje čvrsti dokazi o pokušaju sabotaže i da iza nje stoji strana obaveštajna služba - rekao je Sikorski novinarima. - Kao ministar spoljnih poslova, imam informacije da Ruska Federacija stoji iza pokušaja sabotaže u Poljskoj i savezničkim zemljama. Zato smo povukli smo našu dozvolu za rad ruskog konzulata u Poznanu.

RIA je prenela reči portparolke ruskog MIP Marije Zaharove koja je potez nazvala "još jednim neprijateljskim korakom", obećavši "bolan" odgovor. Zapadni zvaničnici veruju da operativci, koje navodno plaća Rusija, stoje iza brojnih zločina u Evropi, uključujući provale i paljevine po fabrikama i u ključnoj infrastrukturi, kao i iza fizičkih napada i plana atentata na direktora najvećeg nemačkog proizvođača oružja.

Rusija uporno negira svoju umešanost, prenose zapadni mediji i dodaju da je Biro nacionalnog tužitelja saopštio da su optužbe za špijunažu podignute protiv dvadesetak ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOPIRA ĐOKOVIĆA U SVEMU: Očajnički potez italijanskog tenisera, ali u jednoj stvari nikad neće moći biti Novak (VIDEO)