PUTIN O PROŠIRENJU BRIKS-A: Spisak zemalja-partnera uneti u završnu deklaraciju

Novosti online

23. 10. 2024. u 11:59

RUSKI predsednik Vladimir Putin predložio je na sednici BRIKS-a u užem formatu da se oformi spisak zemalja-partnera BRIKS-a i da se to unese u završnu deklaraciju Samita.

ПУТИН О ПРОШИРЕЊУ БРИКС-А: Списак земаља-партнера унети у завршну декларацију

tanjug

Pored toga, Putinov pomoćnik Jurij Ušakov je rekao i da je u okviru BRIKS-a postignut dogovor o kriterijumima za državu-partnera. Dalje proširenje organizacije odvijaće se u skladu s tim, naveo je on.

Prema rečima Ušakova, usaglašen je spisak od 13 država, ali on još nije objavljen.

Govoreći o proširenju BRIKS-a, ruski predsednik je rekao da ne bi bilo ispravno ignorisati izvanredno interesovanje zemalja Globalnog juga i istoka.

Pored toga, Putin je konstatovao da Rusija nastoji da ojača autoritet BRIKS-a u svetu i da se usredsredi na rešavanje globalnih i lokalnih problema.

On je konstatovao da BRIKS ima veliki autoritet i uticaj u međunarodnoj areni i predložio da se na sednici u uskom formatu razmotre globalna pitanja i regionalni sukobi.

- Zemlje BRIKS-a imaju ogroman ekonomski, naučni, demografski i politički potencijal - naglasio je Putin i ukazao da se u multipolarnom svetu dešavaju kardinalne promene.

- Zemlje BRIKS-a na delu, a ne na rečima, pokazuju da preuzimaju odgovornost za situaciju u svetu - istakao je ruski predsednik.

Glavne oblasti saradnje u BRIKS-u

Putin je, pored toga, nazvao tri glavna pravca saradnje zemalja BRIKS-a, istakavši rad na integraciji novih zemalja učesnica u aktivnosti organizacije.

- Na sve načine smo doprineli produbljivanju višestrane saradnje naših država u tri glavne oblasti: politici i bezbednosti, ekonomiji i finansijama, kulturnim i humanitarnim kontaktima - naglasio je šef ruske države tokom sednice.

Putin je naglasio da se mnogo radi na obezbeđivanju nesmetane i što potpunije integracije novih zemalja učesnica u rad asocijacije.

Samit BRIKS-a u Kazanju održava se od 22. do 24. oktobra. Kako je rekao pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, na Samitu učestvuju predstavnici 36 zemalja, od kojih 22 na najvišem nivou, a takođe i rukovodioci šest međunarodnih organizacija.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

NOVINARI i snimatelji ruske nacionalne televizije "1", krstare ovih lepih oktobarskih dana Srbijom snimajući materijal za dve epizode popularnog dokumantarno-serijskog programa "Život naših ljudi" (ŽIZN SVOIH). Emisija će biti emitovana na Prvom kanalu ruske državne televizije u udarnom terminu za novogodišnje praznike.

22. 10. 2024. u 12:15

Komentari (0)

ON JE ŠAMPION NARODA: Jelena Đoković smatra da je Novakova najveća pobeda to što ga obični ljudi vole