U NJIHOV SUSRET BILE SU UPRTE OČI CELOG SVETA: Ovo su najvažnije poruke Si Đinpinga nakon razgovora sa Putinom

Novosti online

23. 10. 2024. u 08:43

KINA i Rusija treba da prodube svestranu stratešku saradnju, zajedno čuvaju globalnu stratešku stabilnost i međunarodnu pravdu, izjavio je predsednik Kine Si Đinping na sastanku sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u okviru Samita BRIKS-a u Kazanju.

У ЊИХОВ СУСРЕТ БИЛЕ СУ УПРТЕ ОЧИ ЦЕЛОГ СВЕТА: Ово су најважније поруке Си Ђинпинга након разговора са Путином

Foto: Sergey Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

- Rusija i Kina kao stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i velike svetske države, treba da prodube svestranu stratešku saradnju, da blisko sarađuju i koordiniraju u okviru multilateralnih mehanizama kao što su UN i Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) - istakao je Si, a prenosi Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Prema njegovim rečima, trgovinska saradnja dve zemlje aktivno se razvija, uprkos složenoj međunarodnoj situaciji.

On je istakao da zemljama predstoji unapređenje promocije inicijative „Pojas i put“ i Evroazijske ekonomske unije, kako bi se dali impuls i podrška kvalitativnom razvoju dve ekonomije.

Pored toga, Si je naglasio da Peking računa na razvoj strateške i praktične saradnje među zemljama BRIKS-a.

- Očekujemo da sa liderima BRIKS-a temeljno razmotrimo budući razvoj mehanizama saradnje organizacije kako bismo pomogli strateškoj koordinaciji i praktičnoj saradnji u različitim oblastima među zemljama BRIKS-a i ostvarili nove mogućnosti za Globalni jug - poručio je Si, a prenosi Centralna kineska televizija.

Prethodno, Putin je na sastanku sa Sijem ocenio da ozbiljni potresi na međunarodnoj sceni ne mogu poljuljati čvrste odnose Rusije i Kine.

Samit BRIKS-a u Kazanju održava se od 22. do 24. oktobra. Kako je rekao pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, na Samitu je predstavljeno 36 zemalja, od kojih 22 na najvišem nivou, a na događaju učestvuju i rukovodioci šest međunarodnih organizacija.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

NOVINARI i snimatelji ruske nacionalne televizije "1", krstare ovih lepih oktobarskih dana Srbijom snimajući materijal za dve epizode popularnog dokumantarno-serijskog programa "Život naših ljudi" (ŽIZN SVOIH). Emisija će biti emitovana na Prvom kanalu ruske državne televizije u udarnom terminu za novogodišnje praznike.

22. 10. 2024. u 12:15

Komentari (0)

LUDILO U ARGENTINI: Traži se karta više za meč Đokovića i Del Potra