RUTE: NATO NEĆE JAKU RUSIJU NA GRANICAMA - Novi generalni sekretar Severnoatlantske alijanse ratobornim pokličima priziva sukob "do pobede"

Stav novog generalnog sekretara Severnoatlantske Alijanske, da NATO sebi ne može da dozvoli na svojim granicama jaku Rusiju ukoliko Moskva "slučajno" postigne neki uspeh u Ukrajini, dodatno zabrinjava.

РУТЕ: НАТО НЕЋЕ ЈАКУ РУСИЈУ НА ГРАНИЦАМА - Нови генерални секретар Северноатлантске алијансе ратоборним покличима призива сукоб до победе

Foto: Tanjug/AP

Postavlja se pitanje, kako bi to Rusija dobrovoljno pristala da bude "slaba" i šta to konkretno znači u odnosima između dve sile.

Mađarska, Turska, pa i neke baltičke zemlje koje se direktno pribojavaju za bezbednost zbog "istorijskih" veza s Rusima, uvidele su opasnost od ovakve politike, ali primirje nije na vidiku. Istovremeno, ove disonantne tonove, Rute predstavlja kao "demokratsku raspravu", insistirajući na jedinstvu Alijanse.

Dodao je da, čak i ako severnokorejski vojnici ne bi bili prisutni na ukrajinskom tlu, Pjongjang "doprinosi ruskoj agresiji na Ukrajinu na sve moguće načine". U istu vreću je u tom smislu stavio i Iran i Kinu, a to samo pokazuje koliko je svet na ivici da varnica zapali celu planetu.

Rute je odavno žestoki Putinov kritičar i njegovo nedavno imenovanje znak je da bi situacija samo mogla da bude zaoštrenija, a ne da se ide ka eventualnom smirivanju odnosa s Moskvom. Rute je bio glavni pokretač vojne podrške Ukrajini od samog starta i političar koji se kladio na sigurni ruski poraz. Situacija na frontu, međutim, trenutno stoji drugačije, i ostaje pitanje do kog broja žrtva ovakvo stanje može da se održava.

Ruteov antiruski stav naglo je ojačao 2014. godine, dok je bio holandski premijer, kada je nad Ukrajinom pao putnički avion koji je povezivao Amsterdam i Kualalumpur, i u kome je poginulo 298 putnika, od kojih 196 Holanđana. Rute i holandske vlasti za to okrivljuju Ruse.

Pod Ruteovom premijerskom palicom, Holandija je povećala izdatke za odbranu na 2 odsto po zahtevima NATO, isporučivši istovremeno Ukrajincima avione, artiljeriju, dronove i municiju. Stav generalnog sekretara NATO je da Moskva "neće stati" u Ukrajini, i da će na red doći druge zemlje, ako Rusi ne budu zaustavljeni.

Sve to ga je i kandidovalo da na čelu Alijanse nedavno zameni Jensa Stoltenberga, što pokazuje u kom pravcu bi mogla da se kreće bezbednosna situacija u Evropi i svetu, sa još većim zaoštravanjem između Brisela i Moskve.

Rute je najavio dalju nedvosmislenu podršku Kijevu od strane NATO, nove kontigtente oružja, aviona, obuku, kao i proizvodnju određenih vojnih sredstava na ukrajinskom tlu. Kijevu obećava i "sigurno" članstvo u NATO u "dogledno vreme".

Takođe je, u cilju mogućeg suprotstavljanja Alijanse s Moskvom, ali i pomoći Ukrajini, najavio jačanje vojne industrije i puteva snabdevanja, dodatna investiranja u odbrambene kapacitete, razvijanje inovantnih tehnologija, proizvodnju brodva, borzbenih vozila i aviona, kao i veće fabrikovanje municije. Priznao je da je lanac snabedevanja NATO trenutno ugrožen i da zavisi od kompromisa, kao i da bi Alijansa trebalo da bude više "autonomna". U tu svrhu želi usaglašavanje oko 2.000 NATO standarda. Ali, za to je potrebno vreme.

UMEŠAO I ZAPADNI BALKAN

Mark Rute smatra da je situacija na Zapadnom Balkanu osetljiva, kao i da Rusija "ojačava napore da minira demokratiju u regionu". Ističe da je BiH ugrožena "pretnjama o secesiji", da je bezbednosno stanje na KiM krhko, kao i da ima malo napretka u pregovorima između Beograda i Prištine. Generalni sekretar NATO smatra da Moskva u regionu koristi "hibridne pretnje i dezinformaciju da bi stvorila podele".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LUDILO U ARGENTINI: Traži se karta više za meč Đokovića i Del Potra