"NE DOLAZI U OBZIR": Nebenzja jasan po pitanju proširenja Saveta bezbednosti UN

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

21. 10. 2024. u 17:05

MOSKVA smatra da proširenje Saveta bezbednosti UN prihvatanjem više zapadnih zemalja ne dolazi u obzir, rekao je ruski izaslanik pri UN Vasilij Nebenzja.

НЕ ДОЛАЗИ У ОБЗИР: Небензја јасан по питању проширења Савета безбедности УН

Foto: Printskrin

- Smatramo da bi bilo neprihvatljivo dalje povećavati broj zapadnih predstavnika u Savetu, pošto su oni tamo već prezastupljeni - rekao je Nebenzja za TASS.

On je naglasio da je Rusija "protiv razvodnjavanja prerogativa stalnih članica, uključujući pravo veta, koje je instrument koji obezbeđuje da Savet donosi uravnotežene odluke".

Savjet bezbednosti UN čini 15 zemalja, od kojih su pet - Rusija, Velika Britanija, Kina, SAD i Francuska - stalne članice, a 10 nestalne članice koje se biraju na dve godine.

Savet bezbednosti je odgovoran za održavanje mira i međunarodne bezbednosti, a sve članice UN dužne su da se povinuju njegovim odlukama.

Ranije je generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao da većina zemalja UN prepoznaje potrebu za reformom Saveta bezbednosti.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da bi Savet bezbednosti trebalo proširiti ne tako što će se više zapadnih zemalja pridružiti, već da ima više predstavnika iz Azije, Afrike i Latinske Amerike.

(Srna)

BONUS VIDEO: ZGRADE I VOZILA GORE: Pogledajte Belgorod nakon granatiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOBRO JE ŽENE, SMIRITE SE! Jelena Đoković zavodi red!