"ODOBRENJE POKUŠAJA SAD I JUŽNE KOREJE DA OTPOČNU RAT..." Kim ljut zbog poruka iz UN - "On ne bi trebalo da se meša"

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

20. 10. 2024. u 08:55

SEVERNA Koreja optužila je jutros generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da primenjuje "dvostruke standarde" jer je pozvao Pjongjang na uzdržanost nakon što je uništio puteve koji povezuju dve Koreje, a nije reagovao kada je Južna Koreja poslala dronove iznad teritorije Severne Koreje, javili su severnokorejski mediji.

ОДОБРЕЊЕ ПОКУШАЈА САД И ЈУЖНЕ КОРЕЈЕ ДА ОТПОЧНУ РАТ... Ким љут због порука из УН - Он не би требало да се меша

Foto AP

Zamenik ministra spoljnih poslova Severne Koreje Kim Son-Gjong reagovao je povodom Guterešovog poziva na ublažavanje tenzija i nastavak dijaloga nakon što je Pjongjang digao u vazduh puteve i železničke pruge na svojoj strani utvrđene granice između dve Koreje u utorak, preneo je Jonhap.

- Izražavam duboko nezadovoljstvo i kategorički odbacujem (Guterešove) primedbe o mešanju u unutrašnje poslove Severne Koreje - naveo je Kim.

Kim tvrdi da je Severna Koreja uništila puteve i železničke pruge u okviru svoje suverene teritorije i da zbog toga, kako je naveo, Gutereš ne bi trebalo da se meša.

Severnokorejski zvaničnik pozvao je Gutereša da osudi, kako je naveo, Južnu Koreju zbog toga što je poslala dronove sa propagandnim materijalom protiv vlasti Severne Koreje iznad Pjongjanga ranije ovog meseca, što predstavlja, kako je istakao, ugrožavanje severnokorejskog suvereniteta.

Kim je rekao da bi primedba Gutereša mogla biti shvaćena kao odobrenje pokušaja SAD i Južne Koreje da otpočnu rat protiv Severne Koreje, upozoravajući da bi šef UN mogao da snosi odgovornost za eventualnu eskalaciju tenzija na Korejskom poluostrvu.

Severna Koreja saopštila je u subotu da je otkrila ostatke najmanje jednog drona koji je, kako tvrdi, poslat iz Južne Koreje.

Vojska Južne Koreje nije ni potvrdila ni demantovala da je ovog meseca poslala dronove sa propagandnim materijalom iznad Pjongjanga.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: ZGRADE I VOZILA GORE: Pogledajte Belgorod nakon granatiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVNOM RUSU KRENULI DA ODSTRANE TESTIS! Andrej Rubljov hitno primljen u bolnicu, a na operacionom stolu...