EKSPERT UN UPOZORAVA: Obnova Gaze bi mogla da potraje 80 godina

Tanjug

19. 10. 2024. u 17:00

EKSPERT Ujedinjenih nacija za stambena pitanja Balakrišnan Radžagopal izjavio je danas da bi obnova Gaze mogla da potraje 80 godina ako Izrael nastavi napade na palestinsku enklavu.

ЕКСПЕРТ УН УПОЗОРАВА: Обнова Газе би могла да потраје 80 година

Foto: Tanjug/AP

Radžagopal je izvestio da je do januara 2024. između 60 i 70 odsto kuća u Gazi bilo uništeno, a da se severni region suočava sa još većim stopa uništenja od 82 odsto, pokazuju podaci na sajtu UN.

On je naglasio da se situacija značajno pogoršala, posebno u severnoj Gazi, gde su gotovo sve zgrade uništene, prenosi palestinska agencija Wafa. Nedavni izveštaj Programa Ujedinjenih nacija za razvoj procenjuje da je do maja u Gazi bilo prisutno preko 39 miliona tona otpada.

Ovaj otpad je pomešan sa neeksplodiranim sredstvima, toksičnim otpadom, azbestom iz srušenih zgrada i drugim materijalima. Radžagopal je upozorio da je kontaminacija podzemnih voda i zemljišta dostigla ''katastrofalan'' nivo, što je izazvalo zabrinutost da li se ova pitanja mogu rešiti na vreme.

On je napomenuo da je Gaza doživela talas razaranja bez presedana od 7. oktobra 2023. Na pitanje o vremenskom okviru za obnovu Gaze, on je naglasio potrebu da se prvo raščiste ruševine, osiguraju finansijska sredstva, i upozorio da obnova ne može da počne sve dok traju izraelski napadi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POVRATAK OTPISANOG: Vavrinka je oduvao Rubljova za polufinale Stokholma (VIDEO)