SUD OBJAVIO DODATNE DOKAZE PROTIV TRAMPA: Detalji o navodnom pokušaju da poništi izbore 2020.

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 10. 2024. u 19:03

AMERIČKI sud danas je objavio više dokaza koje su prikupili tužioci u federalnom krivičnom predmetu, optužujući bivšeg predsednika Donalda Trampa da je pokušao da poništi rezultate izbora 2020.

СУД ОБЈАВИО ДОДАТНЕ ДОКАЗЕ ПРОТИВ ТРАМПА: Детаљи о наводном покушају да поништи изборе 2020.

Foto: Tanjug/AP

Dokazi uključuju materijal, na koji se upućuje u opširnom sudskom podnesku specijalnog tužioca Džeka Smita, koji je objavljen ranije ovog meseca a u kojem se tvrdi da Tramp, republikanski predsednički kandidat na ovogodišnjim izborima, nema imunitet od preostalih optužbi u slučaju.

Smitov sudski podnesak sadržao je nekoliko detalja koji još nisu bili objavljeni, ali je pružio detaljan prikaz Trampovih napora da se zadrži na vlasti nakon gubitka na izborima, uključujući opise njegovih razgovora sa članovima porodice i saradnicima, prenosi Rojters.

Kompilacija dokaza je dostavljena kao prilog Smitovom podnesku, ali je njegovo javno objavljivanje odloženo da bi bivši predsednik imao vremena da iznese prigovore.

Veliki deo dokaza, uključujući izveštaje o intervjuima svedoka, transkripte svedočenja velike porote i zapise dobijene putem naloga za pretres, redigovan je u objavljenoj verziji.

Trampovi advokati su tvrdili da nijedan od materijala ne bi trebalo da bude objavljen pre izbora 5. novembra i uspešno su odložili njegovo objavljivanje za nedelju dana.

Njegov tim odbrane je na kraju odlučio da ne uloži žalbu na odluku okružnog sudije SAD Tanje Čatkan da objavi redigovane verzije dokumenata.

Tramp se izjasnio da nije kriv po četiri krivične optužbe koje ga terete za zaveru da omete proces prikupljanja i potvrde izbornih rezultata 2020.

Slučaj je usporen odlukom Vrhovnog suda SAD u kojoj se navodi da bivši predsednici imaju širok imunitet za zvanične radnje preduzete dok su na funkciji.

Slučaj se neće naći pred sudom pre izbora, na kojima će se Tramp boriti protiv aktuelne potpredsednice i demokratske kanditatkinje Kamale Haris.

Tramp je tvrdio da bi ceo slučaj trebalo da bude odbačen na osnovu odluke Vrhovnog suda, a ukoliko Tramp u novembru pobedi, stručnjaci veruju da će Ministarstvo pravde odustati od slučaja.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČETVORICA SRBA PROGLAŠENA ZA NEPRIJATELJE UKRAJINE! Tri fudbalska reprezentativca i trener uradili ovo - i našli se na crnoj listi