UKRAJINCI NEGIRALI OBARANJE SU-34 OD STRANE F-16: Imamo američke lovce sa smanjenim mogućnostima (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 10. 2024. u 18:15

U SUBOTU uveče, ruski vojni bloger sa kanala “VDV za poštenje i pravdu” je objavio da je ukrajinski F-16 oborio bombarder Su-34, koji se nalazio oko 50 km od linije fronta.

УКРАЈИНЦИ НЕГИРАЛИ ОБАРАЊЕ СУ-34 ОД СТРАНЕ Ф-16: Имамо америчке ловце са смањеним могућностима (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

Prema popularnom Telegram kanalu (Fighterbomber), bombarder Suhoj Su-34 ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga oboren je u subotu iznad Ukrajine.

Objava kanala Fighterbomber sadržala je naizgled omaž oborenom Su-34, zajedno sa crno-belom fotografijom višenamenske letelice ispod koje je pisalo „Zemlja je raj, braćo” i ništa opširnije.

Vašingtonski ISW je primetio da su drugi ruski izvori potvrdili smrt posade Su-34, ali su negirali bilo kakvu povezanost sa Ukrajinom – avion se mogao srušiti zbog tehničkog kvara ili ljudske greške.

Rusko Ministarstvo odbrane nije dalo nikakvu zvaničnu izjavu o navodnom gubitku Su-34 u subotu.

Ni ukrajinsko Ministarstvo odbrane nije komentarisalo, a ni ukrajinski mediji nisu bili toliko oduševljeni kao u nekim drugim slučajevima, što postavlja pitanja o načinu na koji je Su-34 oboren. Sa druge strane, američki mediji poput Newsweek-a i Forbes-a su odmah objavili čitave priče i propratne teoreme, kao što smo preneli.

Foto: EPA

 

ŠTA JE UTICALO NA PAD SU-34? F-16, PVO ILI NEŠTO TREĆE?

Belgija, Danska, Holandija i Norveška su se obavezale ranije ove godine da će Kijevu isporučiti avione F-16, a prve letelice (oko desetak F-16) stigle su u Ukrajinu u avgustu.

Iako su ukrajinski F-16 navodno izvršavali misije presretanja ruskih dronova i krstarećih raketa, borbene misije poput obaranja ruskih aviona bile bi apsolutni presedan za F-16 u ratu u Ukrajini.

Ukrajinski General-pukovnik Igor Romanenko je komentarisao mogući pad ruskog bombardera Su-34.

Prema njegovim rečima, moguće je da je raketa ispaljena iz ukrajinskog F-16 oborila frontovski bombarder Su-34, ali ne isključuje druge varijante, poput protivvazdušnog sistema „Patriot”, baterija „SAMP/T” i kompleksa S-300 sa američkim raketama, ili čak sistema raketa S-200, iako oni “nisu baš mobilni”, tvrdi general.

Govoreći o mogućnosti da je Su-34 oboren uz pomoć F-16, Romanenko je primetio da F-16 avioni isporučeni Ukrajini imaju „staro avijacijsko oružje” i da nije poznato da li su opremljeni infracrvenim raketama za vazdušnu borbu.

Prema njegovim rečima, čak i ako bi bila reč o raketi AIM-120 sa dometom od 110 km, ova opcija bi bila prilično rizična za F-16, jer bi avion morao da se približi liniji fronta, a ruska strana raspolaže BUK protivvazdušnim sistemima koji love ukrajinske avione koji se previše približe.

S druge strane, ukrajinski vojni analitičar Vasil Pehno izražava ozbiljne sumnje u pogledu izjave pomenutog ruskog blogera.

Po njegovom mišljenju, ako bi pokušali borbene misije blizu linije fronta, rizici kojima bi se izložili malobrojni ukrajinski F-16 avioni bili bi enormni, s obzirom na to da oružje integrisano na avionima nema veliki domet.

Foto Printsrin Jutube/Gung Ho Vids

-Razgovarao sam sa pilotima koji održavaju i upravljaju F-16. Oni kažu da nemamo dovoljno F-16 aviona, a oružje koje se nalazi na F-16 nam ne omogućava da ostvarimo nadmoć na ukrajinskom nebu.

Još jedan faktor. F-16 još uvek nema JASSM projektile, što bi im omogućilo da gađaju na velikim udaljenostima, kao što je priznao i komandant američkih snaga u Evropi, Kristofer Kavoli, koji je govorio o nedostatku JASSM krstarećih raketa na F-16 i nedostatku sigurnog komunikacionog sistema Link-16, koji je NATO sistem”, objasnio je Pehno.

 

O SU-34 UKRATKO

Su-34 je dvomotorni, dvosed, supersonični lovac bombarder, udarni avion srednjeg dometa za sve vremenske uslove koji VKS intenzivno koristi za izvođenje udara vazduh-zemlja i bombardovanja.

Zasnovan na borbenom avionu Suhoj Su-27, avion je dizajniran za vazduhoplovne sukobe ali i misije bombardovanja. Sofisticirani radar sa faznom rešetkom sa više modova sa mogućnošću praćenja terena i mogućnosti izbegavanja je ugrađen u nosni deo Su-34.

Potpuno svesni neverovatnoj korisnosti aviona, VKS su počeli da ga naoružavaju najsmrtonosnijom municijom koja je dostupna u ruskom inventaru. Početkom septembra 2023. godine otkriveno je da je Su-34 opremljen hipersoničnom raketom Kinžal, koji je takođe pogodio metu unutar Ukrajine.

U to vreme, obavešteni zvaničnik odbrane rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS: „Lovac Su-34 koristio je hipersoničnu raketu Kinžal u specijalnoj vojnoj operaciji. Prva posada koja je izvršila takav zadatak dobila su državna priznanja.”

Informacija je tada primljena sa sumnjom jer je hipersoničnu raketu ranije nosio samo avion lovac-presretač MiG-31K posebno dizajniran za nošenje ovih projektila. Ovo je otvorilo put za diskusiju oko povećanja upotrebe Kinžala sada kada Su-34 mogu da ih nose.

Raketa Kinžal je svakako jedno od najvećih dostignuća ruske odbrambene industrije, sposobna da hipersoničnom brzinom pogađa ciljeve na velikim udaljenostima. Njena uspešna upotreba potvrđuje visok tehnički nivo ali i borbenu efikasnost ovog oružja.

VKS su prošle godine ispalili svoje prve klizne FAB-1500 M54 sam UMPK modulima na metu koristeći upravo bombarder Su-34. Bomba je navodno pogodila metu precizno nakon nekoliko meseci testiranja.

Lovac nosi dve modifikovane klizne bombe FAB-1500 M54, što bi u budućnosti bilo povećano na tri. Sa tri takve bombe, Su-34 je mogao da ispali jednu po jednu ili da ispali tri bombe istovremeno usmerene na tri različita cilja.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ONI SU OTROVANI: Otac Saleta i Dejana Matića prvi put govorio o tome kako su izgubili vid