SUROVA IZJAVA BAJDENA: Ovako je američki predsednik prokomentarisao smrt vođe Hamasa

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

17. 10. 2024. u 21:32

PREDSEDNIK SAD Džo Bajden izjavio je danas da je ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara ''dobar dan za Izrael, za SAD i za svet" i nazvao to prilikom da se oslobode izraelski taoci okonča rat u Gazi.

СУРОВА ИЗЈАВА БАЈДЕНА: Овако је амерички председник прокоментарисао смрт вође Хамаса

Tanjug

Bajden je u saopštenju uporedio to sa osećajem u SAD nakon ubistva vođe Al Kaide Osame bin Ladena, koji je bio odgovoran za napade 11. septembra 2001. godine, rekavši da ubistvo lidera militanata ''još jednom dokazuje da nijedan terorista nigde u svetu ne može da izbegne pravdu, ma koliko to dugo trajalo", prenosi AP.

On je rekao da će razgovarati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i drugim izraelskim liderima kako bi im čestitao i razgovarao o povratku talaca i okončanju rata u Gazi.

Bajden je rekao da posle Sinvarovog ubistva postoji prilika za ''dan posle" u Gazi bez Hamasa na vlasti i za političko rešenje koje pruža bolju budućnost i Izraelcima i Palestincima.

On je pohvalio američke snage za specijalne operacije i obaveštajne operativce koji su savetovali izraelske snage u praćenju i lociranju Sinvara i drugih lidera Hamasa tokom prošle godine, iako su SAD rekle da je operacija u kojoj je Sinvar ubijen bila izraelska.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan nazvao je Sinvara "ogromnom preprekom" miru, dodavši da ''njegovo uklanjanje sa bojnog polja zaista predstavlja priliku da se pronađe put kojim se taoci vrate kući".

Izraelski šef diplomatije Izrael Kac, premijer Benjamin Netanijahu, IDF i Šin Bet večeras su potvrdili da je Sinvar ubijen u sredu u južnoj Gazi, ali Hamas još nije izdao saopštenje.

Izrael je tokom dana sproveo provere, uključujući DNK nalaze, kako bi se utvrdilo da li je Sinvar među nekoliko ubijenih Palestinaca.

Sinvar je rođen u Kan Junisu, a za vođu Hamasa u Gazi izabran je 2017.

Imenovan je početkom avgusta za političkog vođu te militantne palestinske grupe, nakon ubistva lidera Ismaila Hanijea u Teheranu.

Sinvar (61) stoji iza napada na Izrael 7. oktobra prošle godine, od kada ga izraelska vojska traži u enklavi.

On je proveo 23 godine u izraelskim zatvorima pre nego što je pušten 2011. godine u okviru razmene zatvorenika.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ONI SU OTROVANI: Otac Saleta i Dejana Matića prvi put govorio o tome kako su izgubili vid