IDF SPROVODI DNK TEST: Novi detalji istrage smrti šefa Hamasa

Jovana Švedić

17. 10. 2024. u 16:08

IZRAELSKI bezbednosni zvaničnik rekao je agenciji AFP da je vojska sprovela DNK test na telu borca kako bi potvrdila da li je to bio šef Hamasa Jahja Sinvar.

ИДФ СПРОВОДИ ДНК ТЕСТ: Нови детаљи истраге смрти шефа Хамаса

Foto: Tanjug/AP

Sinvar je izabran za vođu pokreta Hamas nakon što je Izrael ranije ove godine ubio Ismaila Hanija u Iranu.

- Čak i izraelski vojni izvori kažu da bi moglo potrajati satima dok ne potvrde da li je taj atentat zaista bio uspešan, ali ako je to tačno, ovo bi bio drugi vođa pokreta Hamas ubijen upravo tokom ovog rata. - prenosi Al Džazira.

Do incidenta je došlo kada je izraelska vojska identifikovala trojicu naoružanih napadača u Tal as-Sultanu, oblasti u Rafi u južnom pojasu Gaze.

Angažovali su trojicu revolveraša i ubili ih, a tek tada su posumnjali da je jedan od tih boraca, u stvari, Jahja Sinvar, a telo je preneseno u Izrael.

U Jerusalimu su obavili DNK testiranje kako bi se potvrdio identitet "tog borca" i navodilo se da su gotovo sigurni da je to zapravo Sinvar.

- Izraelska vojska sprovodi DNK testove na telu militanata kako bi potvrdila da li je to Sinvar - rekao je zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman jer nije imao ovlašćenje da razgovara sa medijima o tom pitanju.

Izraelski politički komentator Ori Goldberg kaže da je mogućnost da Sinvar bude ubijen "značajan događaj" za Izrael, tako da vojska ne bi želela da to zvanično objavi dok ne bude "105 odsto sigurna".

- Ako je Izrael uspeo da ubije Jahju Sinvara, to bi mogao biti jedini događaj na terenu koji bi potencijalno mogao da natera Izrael da prestane da desetkuje Gazu. To je simbolično dostignuće koje je Izrael tražio - rekao je Goldberg za Al Džaziru.

- Izrael se na kraju borio u Gazi bez ikakvog jasnog plana osim da ubije što je moguće više Hamasovih operativaca i uništi što je više moguće - dodao je on.

I dalje nema komentara od strane Hamasa i očekuje se zvanično saopštenje sva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAKU PUKO FILM! Đoković postavio ultimatum teniskim vlastima - počeo rat kakav beli sport ne pamti!