AMERIČKA DILEMA NA PACIFIKU: Brzo širenje kineske flote J-20 preti preuzimanju dominacije u regionu (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

17. 10. 2024. u 20:33

BRZO širenje kineske flote stelt borbenih aviona J-20 „Mighty Dragon“ izaziva zabrinutost u vezi sa balansom vazdušnih snaga u Pacifiku.

АМЕРИЧКА ДИЛЕМА НА ПАЦИФИКУ: Брзо ширење кинеске флоте Ј-20 прети преузимању доминације у региону (ВИДЕО)

F-35 i J- 20 Foto EPA / Free Images Pixabay

- Od 2024. godine Kina ima 12 brigada J-20, što je naglo povećanje u odnosu na samo 40 aviona 2022. U međuvremenu, SAD se suočavaju sa izazovima sa sve većim troškovima i kašnjenjima u svom programu F-35, kao i preranim ukidanjem programa F-22 koji ograničava raspoređivanje američke flote pete generacije.

I dok radarska nevidljivost J-20 može biti ugrožena njegovim dizajnom, sve veći broj ovih aviona predstavlja izazov za nadmoć SAD u vazduhu u regionu.


KINESKA FLOTA J-20 MIGHTY DRAGON: NADMAŠIVANjE AMERIČKIH KAPACITETA NA PACIFIKU?

Sve veće vojno neprijateljstvo Narodne Republike Kine (NRK) u indo-pacifičkom regionu, posebno prema Tajvanu i Filipinima, ostaje neprestan izvor zabrinutosti za Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike u toj oblasti.

Foto Marine Corps

Pa, kao da već nije bilo dovoljno razloga za zabrinutost, izgleda da situacija ide od loše ka još goroj u kategoriji ravnoteže snaga u vazdušnim snagama, pošto NRK povećava svoju flotu lovaca pete generacije stelt lovca, dok američka peta generacija lovaca “vrti svoje točkove” poslovično zaglavljene u neutralnom položaju. National Interest sada detaljnije ispituje ovaj najnoviji uznemirujući za SAD razvoj događaja.


OSNOVE

Priča nam dolazi iz članka od 14. oktobra 2024. u Azija Tajmsu (Asia Times), „ovog meseca, odbrambeni časopis Janes (Džejns) je izvestio da je kineska Narodna oslobodilačka armija-vazduhoplovne snage (PLAAF) brzo proširila svoju flotu Chengdu J-20 'Mighty Dragon' lovaca pete generacije, sa dvanaest vazduhoplovnih brigada opremljenih od maja 2024... Džejns napominje da ovo označava nagli porast u odnosu na samo četrdeset aviona početkom 2022, sa preko sedamdeset primljenih samo u prošloj godini, sudeći po procenama napravljenim na osnovu nedavnih satelitskih snimaka.

(Napomena: „Mighty Dragon“ je prevod reči „Veilong“ na mandarinskom kineskom. U međuvremenu, naziv za J-20 koji koristi NATO je „Fagin“, lopov iz Olivera Tvista Čarlsa Dikensa.)

Foto Iks (Tviter)@dana916

KAKO I ZAŠTO SE TO DEŠAVA?

U međuvremenu, američka flota stelt lovaca ostaje u prašini, barem u pogledu broja raspoređenih u regionu. Kao što Azija Tajms primećuje:

-SAD se bore sa rastućim troškovima i kašnjenjima u modernizaciji svog uporedivog programa F-35, potencijalno menjajući ravnotežu vazdušnih snaga u korist Kine na Pacifiku... Dok izveštaj kaže da je oko 630 F-35 trenutno u upotrebi, sa planira nabavku još oko 1.800, projektovani troškovi održavanja porasli su sa 1,1 biliona dolara u 2018. na 1,58 biliona dolara u 2023. godini, delom zbog napora da se produži radni vek aviona na 2088... Iako se u izveštaju pominju napori da se smanje troškovi, kao što je poboljšanje pouzdanosti delova i mogućnosti održavanja, koji su uštedeli procenjenih 84 milijarde dolara, vreme popravke ostaje sporo, smanjujući dostupnost mlaznjaka za misije.


ŠTA JE SA F-22 RAPTOROM?

Pa, toj situaciji svakako ne pomaže ni činjenica da je, tadašnji ministar odbrane SAD (SECDEF) Bob Gejts, ubio program Raptor još 2011. godine nakon što je napravljeno samo 187 letelica.

Foto: EPA


KOLIČINA NASPRAM KVALITETA: J-20 NASPRAM F-35

Sada, da se ne bi činilo da je situacija sumorna i propast za SAD i istovremeno čisto sunce i duga za Kinu, treba napomenuti da radi pravednosti i ravnoteže postoji nešto više na toj slici od pukog broja aviona. Tu su i pitanja kvaliteta kao i kvantiteta, i iako postoji poprilična doza istine u navodnoj, i najverovatnije apokrifnoj izjavi Josifa Staljina da „kvantitet ima svoj kvalitet“, ta delimična istina ide samo tako daleko.
Kao prvo, kao što ranije Kristijan D. Or primetio u članku za Simple Flying ranije ove godine, F-35 ima istinsku komparativnu prednost u odnosu na svog kineskog protivnika/parnjaka u smislu istinske stelt sposobnosti, drugim rečima, relativne nevidljivosti za radare.


Lokid Martinov F-35 Lajting 2 ima znatno manji radarski potpis, dok su Čengduovi dizajneri, u svojoj beskrajnoj mudrosti, da, koristim malo sarkazma, odlučili da postave kanare nalik šiljcima na prednji deo trupa koji bi mogle da ugroze taj tako važan faktor nevidljivosti, koji je, na kraju krajeva, ceo razlog postojanja stelt tehnologije na prvom mestu, zar ne?

Penzionisani pukovnik američkog ratnog vazduhoplovstva (USAf) Džon "JV" Venable (John "JV" Venable), bivši komandant Thunderbirds-a, bivši viši naučni saradnik za odbrambenu politiku u Heritage Foundation, a sada viši stalni saradnik za studije vazdušnih snaga u Institutu za vazduhoplovstvo Mičel je nedavno rekao: „J-20 bi, po mojoj proceni, bio mrtav mnogo pre nego što bi mogao da manevriše protiv F-22 ili F-35. Ima dovoljno šiljaka na njemu koje radar otkriva, što znači da ga F-22 i F-35 mogu videti mnogo dalje."

nationalinterest.org/

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAKU PUKO FILM! Đoković postavio ultimatum teniskim vlastima - počeo rat kakav beli sport ne pamti!