BELA KUĆA: Bajden stiže u Nemačku, prve nedelje decembra u Angoli

Jovana Švedić

16. 10. 2024. u 22:23

SEKRETARKA za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer oglasila se povodom putovanja predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajdena u Nemačku i Angolu o putovanju predsednika Bajdena u Nemačku i Angolu ove nedelje.

БЕЛА КУЋА:  Бајден стиже у Немачку, прве недеље децембра у Анголи

Tanjug

Bajden će od 17. do 18. oktobra otputovati  u Nemačku, gde će se sastati sa nemačkim liderima kako bi dodatno ojačali "blisku vezu koju SAD i Nemačka dele kao saveznici i prijatelji" i kako bi koordinirali geopolitičke prioritete, što uključuje i razgovor o odbrani Ukrajin i događaja na Bliskom Istoku.

- Predsednik će takođe ponovo potvrditi našu zajedničku posvećenost demokratiji i suprotstavljanju antisemitizmu i mržnji, unaprediti saradnju u oblasti privrede, trgovine i tehnologije, i ojačati naše evroatlantske saveze i partnerstva. - navodi se u saopštenju Bele Kuće.

Prve nedelje decembra, Bajden će otputovati i u Luandu, Angolu, gde će proslaviti "transformaciju" odnosa između SAD i Angole, prepoznati ulogu Angole kao strateškog partnera i regionalnog lidera.

Teme razgovora biće jačanje saradnje u oblasti bezbednosti i zdravlja, kao i jačanje ekonomskog partnerstva, što uključuje Partnerstvo G7 za globalnu infrastrukturu i podršku investicijama za koridor Lobito, za šta se navodi da su "dobra za oba naroda".

(whitehouse.gov)

BONUS VIDEO:

AMERIKA U POSETI PEKINGU: Saliven savetnik za nacionalnu bezbednost u ,,kritičnoj,, misiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

STRATEGIJA USPEHA KONORA MEKGREGORA: Irac podigao uzbuđenje na viši nivo uz najpopularnije igre na sreću