BRISEL BI DA MIGRANTE SMESTI VAN UNIJE: Gardijan tvrdi da sve veći broj lidera EU podržava stvaranje takvih centara

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

16. 10. 2024. u 19:55

ZVANIČNICI EU će sutra na samitu lidera Unije u Briselu razgovarati o migracijama, a sve veći broj šefova evropskih država podržava pozive za stvaranje imigracionih centara van bloka, piše Gardijan.

БРИСЕЛ БИ ДА МИГРАНТЕ СМЕСТИ ВАН УНИЈЕ: Гардијан тврди да све већи број лидера ЕУ подржава стварање таквих центара

Foto: Tanjug

Kako se navodi, očekuje se da će na sutrašnjem samitu biti postignut konsenzus o strožim akcijama kada su u pitanju kontrole spoljne granice.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, pozvala je u četvrtak na razmatranje mogućnosti formiranja "centara za povratak" van EU, navodeći sporazum između Italije i Albanije kao mogući model.

Neimenovani visoki diplomata EU rekao je da bi pre godinu ili dve bilo nezamislivo za predsednika Komisije da iznese takav predlog, ali da to pokazuje da se stavovi u Evropi menjaju.

Češki premijer Petr Fiala takođe je rekao da bi sporazum, sličan italijansko-albanskom, mogao da posluži kao model za EU, dok je francuski predsednik Emanuel Makron prethodno izrazio oštro protivljenje.

Poljski premijer Donald Tusk će doći u Brisel da traži podršku za svoj plan da prepravi Zakon o azilu, dok se Varšava navodno suočava sa hibridnim napadom, Belorusije i Rusije, navodi britanski list.

Poljska vlada optužila je Minsk da ohrabruje hiljade ljudi, uglavnom sa Bliskog istoka i Afrike, da pređu u Poljsku i čak ih obučava da "jurišaju“ na granicu.

Migracije će biti "glavna tačka rasprave“, napisao je Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta, koji će predsedavati razgovorima, u pismu liderima EU.

-Imaćemo priliku da se fokusiramo na konkretne mere za sprečavanje neregularnih migracija, uključujući pojačanu kontrolu naših spoljnih granica, poboljšana partnerstva i pojačanu politiku povratka, rekao je Mišel.

Lideri EU će takođe razgovarati o tome kako da ubrzaju deportaciju ljudi kojima je odbijen azil u EU, kao i o vršenju pritiska na zemlje porekla, obično u Africi, Bliskom istoku i Aziji, da ponovo prime svoje državljane u zamenu za pomoć ili trgovinske sporazume .

Grupa zemalja EU koja se zalaže za stoži pristup migracije sastaće se pre glavnog samita 27 lidera.

Očekuje se da će taj sastanak, koji organizuju Italija, Austrija i Holandija, okupiti desetak lidera.

Izvori iz EU nisu precizirali za koje zemlje misle da bi mogle da ugoste ljude koji pokušavaju da dođu do EU.

Albanija je već isključila mogućnost repliciranja svog sporazuma sa Rimom sa drugim zemljama.

Sporazum Italije sa Albanijom, zemljom kandidatom za članstvo u EU, je da ona bude domaćin migracionim centrima za obradu zahteva muškaraca koji traže azil koji žele da uđu u Uniju, a prvi migranti su u tu balkansku zemlju stigli danas.

Izvori iz EU takođe nisu saopštili kako bi centri za povratak mogli da funkcionišu, ali su istakli da će lideri izneti ideje u četvrtak.

U ponedeljak je zamenica grčkog ministra za migracije Sofija Vultepsi upozorila da, iako rat i klimatska kriza povećavaju globalno raseljavanje, sporazum EU o migraciji dogovoren ranije ove godine da nije doneo željene rezultate.

-Dobili smo (sporazum), ali osnovni deo još uvek nedostaje - povratak. Moramo da imamo zajednički sistem za azil, zajednički sistem za povratak i zajednički sistem za integraciju, rekla je ona na konferenciji u Atini.

Ekipe humanitarnih organizacija koje rade sa raseljenim licima ističu da je gubitak života posledica nedostatka zakonskih načina da oni dođu u Evropu.

-Opet, najugroženiji su umrli u našim morima. A to je zato što su oni žrtve kontinuirane politike koja ignoriše mogućnost legalnih puteva migracije. Konflikti se povećavaju, rekao je Lefteris Papagijanakis, lider Grčkog saveta za izbeglice.

Njegovo izlaganje odnosilo se na smrt dve žene i dvoje dece, uzrasta između dve i četiri godine, kod grčkog ostrva Kos u toku prethodne noći.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAFIN POSLEDNJI PLES: Evo koje bogatstvo treba da izdvojite ako želite da gledate Nadala poslednji put