RUŠE SNOVE ZELENSKOM Smit: NATO ne planira da pozove Ukrajinu u Alijansu u skorije vreme

Novosti online

16. 10. 2024. u 16:01

NATO neće pozvati Ukrajinu u Alijansu u bliskoj budućnosti, saopštila je stalna predstavnica SAD pri NATO Džulijana Smit.

РУШЕ СНОВЕ ЗЕЛЕНСКОМ Смит: НАТО не планира да позове Украјину у Алијансу у скорије време

Foto: Printskrin Youtube

- Trenutno nismo u toj fazi da u Alijansi razgovaramo o upućivanju poziva Ukrajini u kratkoročnoj perspektivi - kazala je Smit, istakavši da će NATO nastaviti konsultacije sa Kijevom o merama koje može da preduzme kako bi se približio članstvu organizaciji.

Kako je dodala, NATO zadržava stav da će Ukrajina nekada u budućnosti postati članica organizacije.

Smit ističe, tokom predstojećeg ministarskog sastanka NATO, učesnici Alijanse razgovaraće o nastavku pružanja pomoći Kijevu i mogućnosti njenog povećanja „u zavisnosti od zahteva Ukrajine“. Po njenim rečima, Ukrajini su potrebne dodatne vrste PVO i artiljerije.

- Očekujem da ćemo nakon tog ministarskog sastanka videti dodatne investicije - kazala je Smit.

Takođe je istakla da se ništa nije promenilo kada je reč o pristupu Vašingtona ograničavanju upotrebe američkog oružja dugog dometa koje je isporučeno Ukrajini.

Smit je podsetila da su SAD dozvolile Ukrajini da koristi američko dalekometno oružje za zaštitu Harkova i na obodima grada. Kijev, po njenim rečima, nastavlja da traži da koristi to oružje i na drugim mestima.

Ministarski sastanak NATO održaće se 17. oktobra.

Vladimir Zelenski predstavio je pred parlamentom Ukrajine svoj „plan pobede“, koji se sastoji od pet tačaka i tri tajne dopune i u kome se, između ostalog, predlaže da se na teritoriji zemlje razmeste strane snage nenuklearnog obuzdavanja. Prva tačka je geopolitička: pozivanje Ukrajine u NATO „odmah“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SVEČANI BROJ „VEČERNjIH NOVOSTI“ POVODOM 71. ROĐENDANA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOKTORI ME DIŽU IZ MRTVIH: Milica Milša ima veliki zdravstveni problem