KINA ZAPRETILA: Nikada se nećemo odreći upotrebe sile nad tajvanskim regionom

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

16. 10. 2024. u 15:04

KINA se nikada neće obavezati na odricanje od upotrebe sile nad svojim regionom Tajvan, saopštila je danas vlada u Pekingu.

КИНА ЗАПРЕТИЛА: Никада се нећемо одрећи употребе силе над тајванским регионом

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Spremni smo da težimo perspektivi mirnog ponovnog ujedinjenja sa najvećom iskrenošću i naporima. Ali nikada se nećemo obavezati da ćemo se odreći upotrebe sile - rekao je Čen Binhua, portparol kineske kancelarije za pitanja Tajvana, na redovnom brifingu za štampu u Pekingu.

On je istakao da je to usmereno na mešanje ''spoljašnjih sila" i veoma malog broja tajvanskih separatista, a ne većine stanovništva kineskog ostrva, prenosi Rojters.

- Bez obzira na to koliko Tajvan ima vojnika i koliko oružja nabavi, i bez obzira na to da li spoljne sile intervenišu ili ne, ako se (Tajvan) usudi da rizikuje, to će dovesti do njegovog uništenja - dodao je Čen.

Potparol je istakao da je Kina uvek spremna da preduzme akcije za odbranu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Kineski državni mediji izvestili su danas da je predsednik Si Đinping stigao prethodnog dana na ostrvo Dongšan u kineskoj provinciji Fuđijan, gde je 1953. Kina odbila pokušaj invazije tajvanske vojske.

Si je bio na ostrvu kako bi se informisao o naporima da se revitalizuju sela i "prenošenju crvenih gena i jačanju zaštite kulturnog nasleđa", navodi zvanični list Pipls dejli, pozivajući se na boju Komunističke partije.

Si je pozvao zvaničnike iz Fudžijana da promovišu kulturnu razmenu u moreuzu i ''pojačaju etnički, kulturni i nacionalni identitet tajvanskih sunarodnika", navodi novinska agencija Sinhua.

Govoreći novinarima u Tajpeju ranije danas, generalni direktor tajvanskog Biroa za nacionalnu bezbednost Cai Ming Jen rekao je da su kineske vežbe imale suprotan efekat s obzirom na međunarodnu osudu koju su izazvale, posebno iz Vašingtona.

- Vojna vežba kineskih komunista stvorila je negativan efekat jer je učinila da međunarodna zajednica više podržava Tajvan - rekao je on.

Predsednik tajvanskog regiona Lai Čing Te je, u svom govoru prošle nedelje, rekao da Kina nema pravo da predstavlja Tajvan, ali je ostrvo bilo spremno da sarađuje sa vladom u Pekingu u borbi protiv izazova poput klimatskih promena, u znaku dobre volje.

Čen je, sa druge strane, negirao te tvrdnje, navodeći da u ponudi Laia "nije bilo dobre namere".

Kineska vojska je u ponedeljak otvorila mogućnost dodatnih vežbi oko regiona Tajvana u zavisnosti od nivoa navodnih provokacija.

U izveštaju poslatom zakonodavcima, čiju je kopiju pregledao Rojters, Ministarstvo odbrane tajvanskog regiona je navelo da Kina pokušava da legitimiše upotrebu sile protiv Tajpeja, da potkopa vojni moral i da "iscrpi borbenu moć vojske".

- Kao odgovor na ozbiljnost neprijateljske pretnje, vojska nastavlja da održava visok stepen spremnosti i čini sve napore da poboljša obuku i spremnost -  navodi se u saopštenju.

Ranije danas, u svom dnevnom ažuriranju kineskih aktivnosti u prethodna 24 sata, Ministarstvo odbrane u Tajpeju je saopštilo da je otkrilo 22 kineska vojna aviona i pet mornaričkih brodova oko Tajvana.

Kina je u proteklih pet godina gotovo svakodnevno slala ratne brodove i ratne avione u blizinu ostrva, piše Rojters.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOKTORI ME DIŽU IZ MRTVIH: Milica Milša ima veliki zdravstveni problem