PESKOV JASAN: Strateški sporazum Rusije i Severne Koreje podrazumeva saradnju u svim oblastima

Novosti online

15. 10. 2024. u 13:08

SVEOBUHVATNI sporazum o strateškom partnerstvu između Rusije i Severne Koreje (DNRK) podrazumeva dubinsku saradnju u svim oblastima, uključujući bezbednost dve zemlje, izjavio je danas sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

ПЕСКОВ ЈАСАН: Стратешки споразум Русије и Северне Кореје подразумева сарадњу у свим областима

Foto: EPA

- Formulacije u sporazumu ne zahtevaju pojašnjenje, one su prilično nedvosmislene. Najvažnije je da sporazum podrazumeva dubinsku stratešku saradnju u svim oblastima, uključujući pitanja bezbednosti - rekao je Peskov na konferenciji za novinare.

Ruski predsednik Vladimir Putin podneo je u ponedeljak Državnoj dumi predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Rusije i Severene Koreje.

- Ratifikujte sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Ruske Federacije i Demokratske Narodne Republike Koreje, potpisan u Pjongjangu 19. juna 2024. godine - navodi se u predlogu zakona koji bi trebao da zameni osnovni Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji koji je na snazi od 9. februara 2000. godine.

Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu između Ruske Federacije i DNRK predviđa da ako jedan od potpisnika bude podvrgnut oružanom napadu druge države ili više država i nađe se u ratnom stanju, onda će drugi potpisnik odmah pružiti vojnu i drugu pomoć svim raspoloživim sredstvima.

- Mi i naši severnokorejski prijatelji se rukovodimo ovim sporazumom i principima ovog sporazuma u ​​daljem razvoju naših odnosa - ukazao je Peskov.

BONUS VIDEO: SUSRET O KOME SE PRIČA: Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu ''Vostočni''

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEDNA OD TEMA DANA U RUSIJI: Ruski mediji o utakmici u Leskovcu i predsedniku Vučiću (FOTO)