U POTRAZI ZA ŽIVOTOM U SVEMIRU: NASA lansirala svemirsku letelicu na Jupiterov satelit Evropa

Novosti online

15. 10. 2024. u 08:26

AMERIČKA Nacionalna agencija za svemirska istraživanja (NASA) lansirala je danas svemirsku letelicu na satelit Evropa, zaleđeni Jupiterov mesec, gde bi, kako se veruje, mogao da postoji vanzemaljski oblik života u ogromnom okeanu ispod ledene površine.

У ПОТРАЗИ ЗА ЖИВОТОМ У СВЕМИРУ: НАСА лансирала свемирску летелицу на Јупитеров сателит Европа

Foto: Shutterstock

Letelica "Europa Clipper" će putovati pet i po godina do Jupitera, gde će ući u orbitu oko ove ogromne gasne planete i proći blizu satelita Evropa.

Na putu ka Jupiteru, ukoliko ne iskrsnu nepredviđeni problemi, letelica teška šest tona, najveća koju je NASA ikada izgradila za planetarnu misiju, proći će pored Marsa i vratiti se u orbitu Zemlje pre nego što se katapultira ka Jupiteru i preleti više od tri milijarde kilometara da bi 2030. godine stigla na svoje odredište.

Naučnici su gotovo sigurni da ispod Evropine ledene kore postoji dubok zaleđeni okean i ukazuju da gde ima vode, može biti i života, što čini ovaj mesec jednim od pogodnijih mesta za potragu za životom.

Ipak, letelica "Europa Clipper" neće tragati za nekim oblikom života jer nema detektore za tu vrstu istraživanja.

Instrumenti i sonde letelice će pregledati površinu satelita Evropa u potrazi za tragovima organskih jedinjenja i detektovaće gasove koji se oslobađaju, kako bi procenili da li je Jupiterov satelit pogodan za život.

BONUS VIDEO: GENERALNA PROBA ZA POVRATAK NA MESEC: NASA lansirala ''Artemis I''

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEDNA OD TEMA DANA U RUSIJI: Ruski mediji o utakmici u Leskovcu i predsedniku Vučiću (FOTO)