MAĐARSKA NE PODRŽAVA PLAN EU ZA UKRAJINU: Sijarto - Takav scenario preti ozbiljnom i opasnom eskalacijom

Tanjug

14. 10. 2024. u 17:52

MAĐARSKA nije protiv dobrovoljnih priloga zemalja EU Evropskom mirovnom fondu za pružanje vojne pomoći Ukrajini, ali sama neće učestvovati u prikupljanju sredstava, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

МАЂАРСКА НЕ ПОДРЖАВА ПЛАН ЕУ ЗА УКРАЈИНУ: Сијарто - Такав сценарио прети озбиљном и опасном ескалацијом

Foto AP

Prema njegovim rečima, na današnjem sastanku šefova ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu razgovarano je o predlogu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da se takvi doprinosi daju dobrovoljno.

- Borelj je izneo predlog da se daju doprinosi na dobrovoljnoj osnovi. Upravo na to pozivamo već 2,5 godine... Rekao sam visokom predstavniku EU da podržavamo doprinose na dobrovoljnoj osnovi. Tako Mađarska više neće moći da bude kriva za nedostatak uplata u navedeni fond - rekao je Sijarto na brifingu nakon sastanka, prenela je M1 TV.

On je ponovio da Budimpešta ne podržava planove zemalja EU da pošalju vojne savetnike u Ukrajinu.

- Takav scenario preti ozbiljnom i opasnom eskalacijom, a mađarska strana to smatra neprihvatljivim - naglasio je Sijarto.

Sijarto je istakao da je došlo vreme da se vodi politika za mir umesto proratnog pristupa, sada kada postoji opšte priznanje u Briselu da je Ukrajina opterećena problemima kao što su rizik dalje eskalacije, približavanje zime i izbegavanje sankcija.

On je podsetio da je veliki deo ukrajinske energetske infrastrukture uništen kako se približavala zima, dok sve više evropskih kompanija izbegava sankcije uz pomoć trećih zemalja, a borbe na prvoj liniji su intenzivirane.

FOTO: AP/Tanjug

Sijarto je ocenio da je "proratni pristup" koji je pokušavan "hiljadu dana" propao, a da sada treba dati šansu da uspe "pristup za mir".

- Brisel je u međuvremenu tražio dodatne isporuke oružja i nove kaznene mere. Čak je zagovarao upotrebu zapadnog oružja protiv ciljeva u Rusiji - dodao je on i osudio one koji borce za mir vide kao pretnju.

- Neki tvrde da početak mirovnih pregovora sada ne bi bio dobar kada Ukrajini ne ide dobro. Pa, ako Ukrajini ne ide dobro, zar to ne dokazuje ono što zagovaramo - upitao je mađarski ministar.

Zamoljen da prokomentariše nedavne primedbe republikanskog kandidata Donalda Trampa o riziku od eskalacije u Ukrajini, on je rekao da je bivši predsednik bio "apsolutno u pravu" da direktna konfrontacija između NATO-a i Rusije "raste svakim satom i minutom".

- Treći svetski rat mogao bi biti sprečen ako bi se rat u Ukrajini priveo kraju. Zato se čeka do američkih predsedničkih izbora za nekoliko nedelja, jer mislimo da bi pobeda Trampa rezultirala promenom u međunarodnom političkom životu koja će sa sobom doneti veću nadu u mir nego ikada ranije - ocenio je Sijarto.

On je naglasio da u protivnom, "morali bismo da se pripremimo za veoma težak period u Evropi i centralnoj Evropi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEDNA OD TEMA DANA U RUSIJI: Ruski mediji o utakmici u Leskovcu i predsedniku Vučiću (FOTO)