IZRAELSKI TENKOVI NASILNO UPALI U BAZU PLAVIH ŠLEMOVA: Poruka Netanjahua za UN?

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 10. 2024. u 19:26

IZRAELSKI tenkovi upali su rano jutros u bazu mirovne misije Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL), saopšteno je iz UNIFIL-a.

ИЗРАЕЛСКИ ТЕНКОВИ НАСИЛНО УПАЛИ У БАЗУ ПЛАВИХ ШЛЕМОВА: Порука Нетанјахуа за УН?

Foto Tanjug/AP

-Rano jutros, mirovne snage na položaju UN u Ramjahu primetile su tri voda vojnika IDF (Izraelskih odbrambenih snaga) kako prelaze Plavu liniju u Libanu, saopštio je UNIFIL, preneo je britanski "Telegaf".

Oko 4.30 ujutro, dok su pripadnici mirovnih snaga bili u skloništima, dva tenka IDF Merkava uništila su glavnu kapiju i nasilno ušla na položaj, stoji u saopštenju, u kojem se dodaje da su više puta tražili da baza ugasi svetla.

-Tenkovi su otišli ​​oko 45 minuta kasnije nakon što je UNIFIL protestovao preko svog mehanizma za vezu, istakavši da prisustvo IDF dovodi mirovne snage u opasnost, navedeno je u saopštenju.

U proteklim danima je najmanje pet pripadnika UNIFIL-a povređeno u izraelskim napadima na glavnu bazu te organizacije u Nakuri, na jugu Libana. U međuvremenu je 40 zemalja koje učestvuju u mirovnoj misiji osudilo napade i pozvalo na istragu incidenata, preneo je "Politiko".

Rojters navodi da je, prema saopštenju UNIFIL-a, do nasilnog upada izraelskih tenkova u bazu mirovnjaka UN došlo nekoliko sati nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao Ujedinjene nacije da evakuišu trupe UNIFIL-a iz borbenih područja u Libanu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u ranijoj poruci generalnom sekretaru UN poručio:

-Došlo je vreme da povučete UNIFIL iz uporišta Hezbolaha i iz zona borbenih dejstava.

Netanjahu je dodao da je su Izraelske odbrambene snage (IDF) u "u više navrata tražile" povlačenje, "i da su nailazile na ponovno odbijanje, što je obezbedilo teroristima Hezbolaha živi štit", citira britanska agencija.

Ubrzo nakon što su tenkovi IDF napustili bazu UNIFIL-a, došlo je do eksplozija granata 100 metara dalje, a odakle se raširio dim koji je prekrio bazu. Petnaest pripadnika UNIFIL-a je zahtevalo medicinsku pomoć iako su nosili gas maske, navodi se u saopštenju.

Nije precizirano ko je ispalio granate niti na kakvu vrstu otrovne supstance se sumnja.

UNIFIL je u saopštenju istakao da "svaki namerni napad na mirovnjake predstavlja teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava i Rezolucije 1701" i dodao da "mandat UNIFIL-a podrazumeva slobodu kretanja (mirovnjaka) u zoni operacija misije, a svako ograničenje ovoga predstavlja kršenje Rezolucije 1701".

"Zatražili smo objašnjenje od IDF za ova šokantna kršenja", napominje se u saopštenju.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DŽAKA OPET PROVOCIRA: Odgurnuo golmana Srbije i izazvao zvižduke sa tribina  (VIDEO)