ZVANIČNO POTVRĐENO: Gutereš ostaje persona non-grata

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

13. 10. 2024. u 18:15

IZRAELSKI šef diplomatije Izrael Kac danas je potvrdio odluku da ne dopusti generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu ulazak u zemlju zbog toga što Gutereš navodno nije osudio iranski napad na Izrael i ispoljava antisemtiski i antiizraelski stav.

ЗВАНИЧНО ПОТВРЂЕНО: Гутереш остаје персона нон-грата

Foto:; EPA

- Gutereš može da nastavi da traži podršku od zemalja članica UN, ali se odluka neće promeniti - objavio je danas Kac na mreži X.

Kac je 2. oktobra saopštio da zabranjuje Guterešu ulazak u Izrael, a potparol UN Stefan Dužarik je ovu odluku opisao kao političku i kao još ''samo jedan napad na osoblje UN koji smo videli od vlade Izraela“.

On je istakao da UN ne priznaju koncept persona non grata, a danas je ponovio ove tvrdnje, prenosi Rojters. Dužarik je takođe prošle nedelje rekao da UN nisu primile nikakvo zvanično saopštenje od Izraela o tom pitanju.

Savet bezbednosti UN je 3. oktobra izrazio punu podršku Guterešu, navodeći u saopštenju da je ''svaka odluka da se ne angažuje sa generalnim sekretarom UN ili Ujedinjenim nacijama kontraproduktivna, posebno u kontekstu eskalacije tenzija na Bliskom Istoku''.

Na pitanje prošle nedelje da li je Gutereša Izrael proglasio nepoželjnim licem, izraelski ambasador u UN Deni Danon rekao je novinarima da Tel Aviv sarađuje sa agencijama UN, ali da su izraelski zvaničnici ''razočarani'' stavom generalnog sekretara.

Iran je 1. oktobra ispalio više od 180 balističkih projektila na Izrael usred eskalacije borbi između Izraela i Hezbolaha. Gutereš je osudio raketni napad i "proširivanje bliskoistočnog sukoba, sa eskalacijom za eskalacijom".

Ranije istog dana, Izrael je poslao trupe u južni Liban. ''Kao što sam uradio u vezi sa iranskim napadom u aprilu - i što je trebalo da bude očigledno juče u kontekstu osude koju sam izrazio - ponovo oštro osuđujem jučerašnji masovni raketni napad Irana na Izrael'', rekao je tada Gutereš na sastanku SB UN.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: ZGRADE I VOZILA GORE: Pogledajte Belgorod nakon granatiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TESTAMENT MARINKA ROKVIĆA: Otkriveno šta je pevač ostavio vanbračnom sinu