RUSIJA DOBILA JOŠ JEDNU MOĆNU PODMORNICU: Na zapadu je nazivaju „crna rupa“ evo i zašto (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 10. 2024. u 16:30

U PETAK, 11. oktobra, porinuta je najnovija podmornica iz ruskog programa Projekat 636.3 ili Varšavjanka (NATO ih zove: poboljšana Kilo II klasa), koja je namenjena ruskoj pacifičkoj floti.

РУСИЈА ДОБИЛА ЈОШ ЈЕДНУ МОЋНУ ПОДМОРНИЦУ: На западу је називају „црна рупа“ ево и зашто (ВИДЕО)

Foto MO Rusije

Podmornica se zove Jakutsk i izgrađena je u brodogradilištu Admiralitetsko brodogradilište JSC.

Jakutsk je jurišna podmornica sa sistemom pogona koji se sastoji od dva dizel motora i jednog elektromotora. Zahvaljujući ovom sistemu, podmornica može da se kreće tiho (stelt), uz pokazivanje veoma naprednih sposobnosti.

Pod vodom, Jakutsk ima deplasman od 4 hiljade tona. Duga je 74 metra i može da operiše na maksimalnoj dubini od 300 metara. Dok plovi pod vodom, može da postigne maksimalnu brzinu od 20 čvorova, odnosno 37 km/h.

Dizel-električni sistem pogona daje platformi sposobnost da plovi na maksimalnoj udaljenosti od 7.500 nautičkih milja, što je prilično zadovoljavajuće. Kako je već pomenuto, jedna od najznačajnijih karakteristika je njena niska uočljivost, poput tihog rada i plovidbe ispod površine vode.

Detaljnije, Jakutsk proizvodi veoma nizak akustični otisak, zbog čega je zapadni eksperti nazivaju „crna rupa“. Ovaj naziv je dobila zbog svoje sposobnosti da neprimećeno prolazi pored neprijateljskih sonarnih sistema, stvarajući velike opasnosti za neprijateljske flote.

Što se tiče naoružanja, nova ruska podmornica smrtonosnih sposobnosti ima 6 lansirnih cevi kalibra 533 milimetra, iz kojih može da ispaljuje različite vrste torpeda, kao i sada već svetski poznate ubtiačne krstareće rakete Kalibar.

Tako Jakutsk može da gađa i neprijateljske brodove i ciljeve na kopnu. Peta podmornica iz serije, Možajsk, isporučena je mornarici u novembru 2023. godine, a izgradnja šeste, Jakutsk, počela je u avgustu 2021. godine.

Podmornica je dizajnirana za višenamenske misije, uključujući i protivpodmorničke zadatke. Zbog toga je opremljena naprednim sonarima, najsavremenijim navigacionim sistemima i vrhunskom špijunskom opremom ruske odbrambene industrije. Može da ostane pod vodom duži vremenski period.

Imajući u vidu sve ovo, Jakutsk se smatra važnim dodatkom naoružanju ruske tihookeanske flote.

Kada postane u potpunosti operativna, biće ključni element ruske flote, kako za taktičke zadatke kao što je zaštita obale, tako i kao strateško sredstvo odvraćanja protiv neprijatelja Moskve. Međutim, prvo će je ruski mornari testirati tokom tek započetih proba na moru.

UKRATKO O KLASI VARŠAVJANKA, PROJEKAT 636.3

Podmornice projekta 636.3, klase Varšavjanka, pripadaju trećoj generaciji velikih dizel-električnih podmornica i smatraju se jednima od najtiših na svetu. Duge su 74 metra i imaju maksimalnu deplasman od preko 3.900 tona.

Podmornice modifikovanog projekta 636.3 imaju veću borbenu moć u poređenju sa prethodnim projektima.

Optimalna kombinacija akustične prikrivenosti i dometa ciljeva, najnoviji inercijalni navigacioni sistem, napredni automatski informacioni i kontrolni sistem, moćno torpedno raketno naoružanje velike brzine osiguravaju da podmornice ove klase budu globalni prioritet u oblasti nenuklearnog konstrukcija podmornica.

Poboljšane podmornice klase Kilo nazivaju se trećom generacijom velikih dizel-električnih podmornica, koje su izgrađene u Admiralitetskim brodogradilištima za glavne flote ruske mornarice.

Prvobitno su se ove podmornice zvale Project 636.3, u zapadnim zemljama su definisane kao Unapređena Kilo-klasa, što je nadograđena verzija podmornica Projekta 877 (Kilo-klasa).

Poboljšane podmornice klase Varšavjanka dizajnirane su za izvođenje protiv-brodskih i protivpodmorničkih misija u plitkim vodama i imaju stelt tehnologiju sa proširenim borbenim dometom za dejstvovanje po kopnenim, površinskim i podvodnim ciljevima.

Podmornice projekta 636.3 spadaju među najtiše podmornice na svetu. Dug je 74 metra, ima deplasman od preko 3.900 tona i operativnu dubinu od 240 metara. Može da radi na maksimalnoj dubini od 300 metara i ima domet od 7.500 nautičkih milja.

Robusni trup daje podmornici mogućnost da evoluira do radne dubine od 240 metara sa maksimalnim zaronom od 300 metara. Podmornice imaju domet do 7.500 milja. Njihovo glavno naoružanje predstavlja raketni sistem Kalibar-PL.

Foto Tanjug/AP

RAKETE KALIBAR UKRATKO

Porodica raketa Kalibr obuhvata nekoliko varijanti sa različitim sposobnostima, uključujući protivbrodske, napade na kopno i protivpodmorničke operacije.

Domaće varijante su osnovne verzije ove familije projektila; u pitanju su 3M54 i 3M14. Model za izvoz se zove Klub. Postoje dve glavne platforme za lansiranje: Kalibr-PL (izvozni klub-S), dizajniran za upotrebu sa podmornica, i Kalibr-NK (izvozni klub-N), dizajniran za površinske brodove.

Ove dve lansirne platforme mogu biti opremljene sledećim kombinacijama bojeve glave i navođenja: 3M54K, 3M54T, 3M14K, 3M14T.

Rakete Kalibar imaju različite veličine u zavisnosti od platforme sa koje se lansiraju. Podmorničke verzije raketa Kalibar obično imaju kalibar od 533 mm, dok površinski brodovi koriste verzije sa većim kalibrom od oko 0,5 metara. Tačni kalibri mogu varirati u zavisnosti od specifične varijante i modela rakete Kalibar.

Kalibar-M je nova verzija Kalibra sa većom bojevom glavom i proširenim dometom na 4.500 km. U razvoju su brodske, podmorničke, vazdušne i kopnene verzije.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DŽAKA OPET PROVOCIRA: Odgurnuo golmana Srbije i izazvao zvižduke sa tribina  (VIDEO)