NOVA SNAŽNA OLUJA JURI KA EVROPI: Očekuju se orkanski vetrovi i padavine, evo šta čeka Srbiju

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

10. 10. 2024. u 21:49

U PRETHODNA 24 sata na zapadnu i severnu Evropu obrušio se bivši uragan Krik, a Evropa se priprema za novi udar ciklon i oluje nalik uraganu.

НОВА СНАЖНА ОЛУЈА ЈУРИ КА ЕВРОПИ: Очекују се оркански ветрови и падавине, ево шта чека Србију

Foto: Tanjug/AP

Ovaj bivši uragan kretao se od severa Portugalije i Španije preko Francuske i Nemačke do juga Švedske.

Ovim predelima doneo je veoma jake vetrove i obilne padavine, priobalnim predelima i vrlo visoke talase.

Ovaj vantropski ciklon večeras se premešta preko severne Evrope dalje na istok, a u sklopu njega premešta se i hladni front, koji je večeras stigao do našeg regiona, a sutra će doneti promenu vremena i Srbiji i to u vidu prolazne kiše i pljuskova sa grmljavinom, uz osetnije zahlađenje i jak severozapadni vetar.

U prethodna sata veoma snažan uragan Miltin pogodio je Floridu i doneo katastrofalne posledice zapadnim i centralnim predelima ove savezne države. Uragan je napustio kopno Floride, oslabio na kategoriju 1 i sada se premešta ka Bermudima, do kojih će stići kao tropska oluja, pojasnio je u svojoj analizi Đorđe Đurić.

Ove večeri nad srednjim delom Atlantika nalazi se uragan Lesli, oluja druge kategorije, koja ne ugrožava kopno. Ovaj uragan premeštaće se narednih dana prema severoistoku i kao tropska oluja stići će u nedelju do Azorskih ostrva i doneti im jake vetrove i vrlo obilne padavine, a sledeće sedmice ovaj tada bivši uragan stigao bi do obala Portugalije.

Međutim, pre toga, Portugalija, severozapad Španija i zapadna Evropa, pripremaju se za novi jak i snažan ciklon, koji trenutno donosi obilne padavine i olujne vetrove Azorskim ostrvima.

Srećom, nije reč o uraganu, iako podseća na njega, već je reč o vantropskom ciklonu.

I ovim predelima na svom putu doneće vrlo obilne padavine i jake vetrove, priobalnim predelima veoma visoke talase.

Šta očekuje Srbiju?

Tokom vikenda ovaj ciklon premeštaće se preko severa Evrope i svojim centrom daleko od Srbije, ali će obodni deo hladnog fronta u sklopu njega doneti Srbiji u nedelju popodne umereno naoblačenje i skretanje južnog vetra, na prolazno pojačan severozapadni, ali i manji pad temperature vazduha.

Potom Srbiju očekuje osetniji porast vazdušnog pritiska i sve jače delovanje anticklona, koji će Srbiji sledeće sedmice donositi suvo i stabilno, ali i umereno toplo vreme, uz hladna i maglovita jutra.

Ovaj anticklon ujedno će sprečavati prodor ciklona, oblačnih i padavinskih sistema sa Atlantika unutar kopna Evrope i do našeg područja, a koji će se najviše obrušavati na Portugaliju, Španiju i zapadnu Evropu, a potom nastavljati put dalje na sever.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: PUSTOŠ POSLE POPLAVA U ČEŠKOJ: Prijavljeni prvi smrtni slučajevi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

JAT-ov avion “McDonnell Douglas DC-9” eksplodirao je tokom leta između Kopenhagena i Zagreba 26. januara 1972. i srušio se blizu sela Srpska Kamenjica, u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Avion kojim su upravljali kapetan Ludvik Razdrih i kopilot Ratko Mihić raspao se na više delova i nakon nekoliko minuta slobodnog pada završio na livadi na rubu šume.

10. 10. 2024. u 13:47

Komentari (0)

OGLASILA SE SRPSKA TENISERKA: Ana Ivanović poslala jaku poruku Rafaelu Nadalu (FOTO)