BITANSKA AGENCIJA TVRDI: Zalivske zemlje lobirale da SAD spreče izraelski napad na Iran

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

10. 10. 2024. u 21:34

ZALIVSKE države lobiraju da Vašington spreči izraelski napad na iranska naftna nalazišta, zbog zabrinutsti da bi njihova naftna postrojenja mogla da se nađu na udaru saradnika Teherana, ukoliko sukob eksalira, rekla su danas za Rojters tri neimenovana izvora iz Zaliva.

БИТАНСКА АГЕНЦИЈА ТВРДИ: Заливске земље лобирале да САД спрече израелски напад на Иран

Foto Shutterstock

Kako tvrde izvori, zalivske države, uključujući Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Katar, takođe odbijaju da dozvole Izraelu da koristi njiihove vazdušne prostore radi napada na Iran, što su saopštile Vašingtonu.

Izrael je obećao odmazdu protiv Irana zbog raketnog napada prošle nedelje, dok je Teheran upozorio na dalja razaranje ukoliko dođe do takvog napada.

Potezi zalivskih država usledili su nakon diplomatskog pritiska Irana da ove države iskoriste svoj uticaj u Vašingtonu, navodi Rojters.

Tokom sastanaka ove nedelje, Iran je upozorio Saudijsku Arabiju da ne može da garantuje bezbednost naftnih postrojenja zalivskog kraljevstva ako Izraelu bude pružena bilo kakva pomoć u izvršenju napada, rekli su Rojtersu iranski zvaničnici.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

JAT-ov avion “McDonnell Douglas DC-9” eksplodirao je tokom leta između Kopenhagena i Zagreba 26. januara 1972. i srušio se blizu sela Srpska Kamenjica, u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Avion kojim su upravljali kapetan Ludvik Razdrih i kopilot Ratko Mihić raspao se na više delova i nakon nekoliko minuta slobodnog pada završio na livadi na rubu šume.

10. 10. 2024. u 13:47

Komentari (0)

NEODOLJIVA PONUDA ZA EGZOTIČNU DESTINACIJU KOJA ODUZIMA DAH