OGLASILA SE BELA KUĆA: "SAD su duboko zabrinute..."

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

10. 10. 2024. u 21:23

SAD duboko su zabrinute zbog izveštaja da je izraelska vojska otvorila vatru na položaje mirovnih snaga UN u Libanu i vrše pritisak na Izrael da obezbedi detalje o tom incidentu, saopštio je večeras portparol Saveta za nacionalu bezbednost Bele kuće.

ОГЛАСИЛА СЕ БЕЛА КУЋА: САД су дубоко забринуте...

Foto AP

- Razumemo da Izrael sprovodi ciljane operacije u blizini Plave linije kako bi uništio infrastrukturu Hezbolaha koja bi mogla da se koristi za pretnju izraelskim građanima. Dok sprovode ove operacije, ključno je da one ne ugroze bezbednost i bezbednost mirovnih snaga UN' - rekao je portparol, prenosi Rojters.

Ranije danas, izraelske snage su napale misiju UN u južnom Libanu (UNFIL), kada su povređena dva člana indonežanske misije, a napad je osudila međunarodna zajednica.

Italijanski ministar odbrane Guido Krozeto izjavio je da je Izrael možda počinio ratni zločin napadom na misiju UNFIL-a u Libanu, pošto je prethodno pozvao izraelskog ambasadora u Rimu na razgovor zbog toga. Francuska je saopštila da čeka objašnjenja od Izraela, poručivši da je obaveza te zemlje da osigura bezbednost pripadnika mirovne misije.

Ovo je najozbiljniji incident koji je prijavio UNFIL, otkako je misija prošle nedelje odbila izraelske zahteve da se premesti sa nekih pozicija.

Nakon napada izraelske vojske na UNFIL, izraelski ambasador pri UN Deni Danon saopštio je da ta zemlja preporučuje pripadnicima UNFIL-a da se premeste dalje na sever kako bi izbegli opasnost.

- Naša preporuka je da se UNIFIL premesti 5 km severno kako bi izbegli opasnost jer se borbe intenziviraju i dok situacija duž Plave linije ostaje nestabilna kao rezultat agresije Hezbolaha - naveo je Danon u saopštenju.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: ZGRADE I VOZILA GORE: Pogledajte Belgorod nakon granatiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

JAT-ov avion “McDonnell Douglas DC-9” eksplodirao je tokom leta između Kopenhagena i Zagreba 26. januara 1972. i srušio se blizu sela Srpska Kamenjica, u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Avion kojim su upravljali kapetan Ludvik Razdrih i kopilot Ratko Mihić raspao se na više delova i nakon nekoliko minuta slobodnog pada završio na livadi na rubu šume.

10. 10. 2024. u 13:47

Komentari (0)

OGLASILA SE SRPSKA TENISERKA: Ana Ivanović poslala jaku poruku Rafaelu Nadalu (FOTO)