PREMIJER BAVARSKE POZIVA: Nemačka da vrati obavezni vojni rok "što je pre moguće"

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

10. 10. 2024. u 18:21

PREMIJER Bavarske i lider Bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Markus Soder izjavio je da je u Nemačkoj potrebno "što je pre moguće" uvesti opštu vojnu obavezu.

ПРЕМИЈЕР БАВАРСКЕ ПОЗИВА: Немачка да врати обавезни војни рок што је пре могуће

Foto AP

-Ono što je potrebno jeste novac za Bundesver, jasna organizacija, dronovi i naravno, vojna služba što je pre moguće, kazao je Soder u intervjuu za "Bild".

Kako je naglasio, situacija se promenila u odnosu na 2011. godinu, kada je u Nemačkoj ukinut obavezni vojni rok.

Prema njegovim rečima, "sada se radi o međunarodnom raspoređivanju, već o zaštiti zemlje i Alijanse, za šta je potreban potpuno drugačiji Bundesver".

Univerzalni vojni rok u Nemačkoj je ukinut 1. jula 2011. godine, ali ova zemlja aktivno raspravlja o ideji ponovnog uvođenja vojne obaveze usred glasina da ministar odbrane Boris Pistorijus namerava da iznese svoju viziju načina za "povećanje veličine oružanih snaga".

Međutim, Pistorijus nije najavio uvođenje opšte vojne obaveze. Umesto toga, prema njegovom planu, sa 18 godina svi nemački državljani, bez obzira na pol, dobijali bi pismo od Ministarstva odbrane u kojem bi se pozivali da razmotre osnovnu vojnu službu od šest meseci, uz mogućnost dobrovoljnog produženja.

Nakon toga, muškarci će morati da popune onlajn anketu, odgovarajući na niz pitanja o sebi, svojoj porodici i zdravlju.

Ovom merom ministar odbrane očekuje povećanje broja osoblja sa 181.000 na 203.000 ljudi, kao i zapošljavanje oko 15.000 regruta godišnje.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

JAT-ov avion “McDonnell Douglas DC-9” eksplodirao je tokom leta između Kopenhagena i Zagreba 26. januara 1972. i srušio se blizu sela Srpska Kamenjica, u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Avion kojim su upravljali kapetan Ludvik Razdrih i kopilot Ratko Mihić raspao se na više delova i nakon nekoliko minuta slobodnog pada završio na livadi na rubu šume.

10. 10. 2024. u 13:47

Komentari (0)

JOŠ NIJE KRAJ: Legenda Reala predvodi Hrvatsku i na sledećem Mundijalu?