ERDOGAN KIVAN ZBOG DEŠAVANJA NA BLISKOM ISTOKU: "To je zajednička sramota za čitavo čovečanstvo..."

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

10. 10. 2024. u 17:28

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je izraelski "genocidni" rat u Gazi, koji traje već godinu dana, "zajednička sramota za čitavo čovečanstvo".

ЕРДОГАН КИВАН ЗБОГ ДЕШАВАЊА НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: То је заједничка срамота за читаво човечанство...

Foto: AP Photo/Darko Bandic

- Genocid koji traje godinu dana u Gazi je zajednička sramota za celo čovečanstvo. Iz tog razloga, kao međunarodna zajednica moramo uložiti sve napore da osiguramo trajni prekid vatre, isporučimo humanitarnu pomoć i izvršimo neophodan pritisak na Izrael - rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom nakon sastanka u Tirani, prenela je agencija Anadolija.

Erdogan boravi u Tirani u okviru mini balkanske turneje, a ranije danas sastao se sa albanskim predsednikom Bajramom Begajem.

- Iskreno verujem da će i Albanija učiniti svoj deo u tom pogledu - dodao je on.

Erdogan i Rama su predsedavali drugim sastankom Saveta za saradnju na visokom nivou i potpisali sporazum o saradnji. Rama je zahvalio Erdoganu zato što je "Vojsci Republike Albanije dao značajan broj dronova". U glavnom gradu Albanije, Erdogan će na ceremoniji, kojoj će, kako se očekuje, prisustvovati i Rama, otvoriti Veliku džamiju u Tirani, poznatu i kao džamija Namazgah.

Turska i Albanija potpisale su danas četiri sporazuma o saradnji u oblastima komunikacija, obrazovanja i poljoprivrede.

Erdogan je rekao da sporazumi potvrđuju spremnost dve zemlje da sarađuju. On je istakao da će Turska pružiti neophodnu podršku oružanim snagama svog "strateškog partnera Albanije" u pogledu vojne opreme i obuke.

- Nastavljamo zajedničke napore da povećamo obim trgovine sa Albanijom na 2 milijarde dolara u prvoj fazi - istakao je predsednik Turske.

On je rekao da se na sastanku razgovaralo o zajedničkoj borbi protiv terorističkih organizacija kao što je FETO.

Posle Albanije, Erdogan će kasnije danas doputovati u dvodnevnu posetu Beogradu, tokom koje će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: ZGRADE I VOZILA GORE: Pogledajte Belgorod nakon granatiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

JAT-ov avion “McDonnell Douglas DC-9” eksplodirao je tokom leta između Kopenhagena i Zagreba 26. januara 1972. i srušio se blizu sela Srpska Kamenjica, u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Avion kojim su upravljali kapetan Ludvik Razdrih i kopilot Ratko Mihić raspao se na više delova i nakon nekoliko minuta slobodnog pada završio na livadi na rubu šume.

10. 10. 2024. u 13:47

Komentari (0)

PODIGLA SE IZ PEPELA: Sabalenka preokretom do četvrtfinala turnira u Vuhanu