NOVA SILA DOŠLA NA BLISKI ISTOK: NJeno lasersko oružje štiti Iran, a 40 iranskih pilota se obučava u Moskvi na lovcima Su-35 (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

10. 10. 2024. u 18:01

ODBRAMBENI sporazum Teherana sa Pekingom daje pravo Kinezima da koriste iranske vazdušne i pomorske baze u Persijskom zalivu, koje sada nastoje da zaštite.

НОВА СИЛА ДОШЛА НА БЛИСКИ ИСТОК: Њено ласерско оружје штити Иран, а 40 иранских пилота се обучава у Москви на ловцима Су-35 (ВИДЕО)

Foto: Printscreen Twitter

Nakon Rusa, sada i Kinezi naoružavaju Teheran, kojem su pozajmili milijarde dolara, i naravno ne žele da ih izgube.

Izuzetno kompleksne geopolitičke, ekonomske i vojne igre i interesi stoje u pozadini sukoba između Irana i Izraela, u razmerama koje nadilaze ljudsku maštu.

Rat između Izraela i SAD protiv Irana, uz moguću promenu vlasti u ovoj zemlji, potpuno bi poremetio kineske planove, od železničkog i putnog povezivanja sa Turskom i EU putem Puta svile, do kineskih pozajmica Teheranu.

Iran navodno trenutno raspoređuje kineski laserski odbrambeni sistem za zaštitu ciljeva od velike vrednosti.

Kina je tajno poslala Iranu novi napredni laserski odbrambeni sistem, prema slici objavljenoj na X nalogu Mehdi H 4. oktobra 2024.

Prve analize pokazuju da bi ovaj laserski sistem mogao biti kineski Šen Nung Shield 3000/5000.

Laserski sistem Shield 3000/5000, poznat i kao „Sajlent Hunter“ (Silent Hunter), koristi ovu naprednu tehnologiju kako bi pojačao odbrambene kapacitete protiv niskoletećih pretnji.

Sistem je laserski odbrambeni sistem niskog dometa (LASS), koji ima sposobnost da cilja i neutralizuje bespilotne letelice i druge niskoleteće objekte.

Varijanta “Sajlent Hanter” je optički laserski oružani sistem na električni pogon razvijen u Kini. Ima izlaznu snagu u rasponu od 30 do 100 kilovata, što mu omogućava efikasno angažovanje ciljeva na različitim udaljenostima i visinama.

Jedna od zapaženih karakteristika Sajlent Hantera je njegova maksimalna operativna udaljenost od 4 kilometra.

Na udaljenosti od 800 metara, sposoban je da probije 10 milimetara čelika, što demonstrira njegovu snagu protiv različitih meta. Ova sposobnost ga čini značajnim za borbu protiv rojeva dronova i zaštitu vitalne infrastrukture od vazdušnih pretnji.

Sporazum Irana i Kine

Nedavni odbrambeni odnosi između Irana i Kine odražavaju produbljenje strateške saradnje, naglašene sveobuhvatnim sporazumom o saradnji na 25 godina, potpisanim 2021. godine.

Ovaj sporazum, koji ima za cilj jačanje vojnih i tehnoloških sposobnosti Irana, uključuje zajedničku vojnu obuku, razmenu informacija i prodaju značajnog naoružanja.

Sporazum omogućava Kini korišćenje iranskih vazdušnih i pomorskih objekata, posebno u Persijskom zalivu, što jača pozicije obe nacije u regionu usred promenljivih geopolitičkih saveza.

Odbrambena saradnja Kine uključuje transfer tehnologije i obuku sa ciljem jačanja iranskih sposobnosti u odbijanju pristupa, posebno protiv vazdušnih i pomorskih pretnji. Kao deo ove saradnje, Iran bi mogao dobiti pristup naprednom kineskom naoružanju, uključujući sisteme za borbu protiv dronova i raketne tehnologije.

Ovaj odbrambeni savez pozicionira obe zemlje kao stratešku protivtežu američkom uticaju na Bliskom istoku.

Kineski laserski odbrambeni sistem „Sajlent Hanter“, koji je navodno nedavno primećen u Teheranu, predstavlja primer potencijalnih transfera oružja koji podržavaju iransku odbrambenu infrastrukturu protiv niskoletećih vazdušnih pretnji, označavajući značajan napredak u bilateralnoj vojnoj saradnji.

Laseri mogu odmah onesposobiti ili uništiti dronove ciljajući njihove senzore ili strukturalne komponente, što ih čini idealnim za suzbijanje rojeva malih niskoletećih bespilotnih sistema.

Brojne vojne snage širom sveta razvijaju laserske oružane sisteme za borbu protiv sve veće pretnje dronova i drugih vazdušnih ciljeva.

Na primer, američka vojska razvija Visokoenergetski Laserski Oružani Sistem (HELWS) za neutralizaciju UAV-ova i raketa, sa obećavajućim rezultatima u pokretnim i statičkim odbrambenim postavkama. Takođe iz SAD i njihovog giganta Lokid Martina nam dolazi i prvo na svetu brodsko lasersko oružje HELIOS.

Slično tome, izraelski „Iron Beam“ je visokoenergetski laserski sistem dizajniran za presretanje dronova, minobacača i raketa na bliskoj udaljenosti, dopunjujući raketni odbrambeni sistem Gvozdena kupola.

Pored njih tu je i britanski Dragon fire, a Englezi su se već pohvalili da pogađa novčić na 1 km, a hitac košta samo 10 funti.

Suočena svakodnevnim napadima dronovima, Rusija je takođe testirala novi laserski top koji „spaljuje“ bespilotne letelice.

U Evropi, Nemačka je testirala svoje laserske sisteme unutar Bundeswehra za slične primene u odbrani od dronova.

IRANSKI PILOTI U RUSIJI

Prema novinarskim izvorima, 40 iranskih pilota otputovalo je u Rusiju kako bi se obučili na ruskim lovačkim avionima Su-35.

Ovaj potez označava značajno proširenje vojne saradnje između Teherana i Moskve. Ova informacija se prvenstveno pojavila na društvenim mrežama.

Slanje pilota u Rusiju deo je ranije postignutog sporazuma između dve zemlje, koji uključuje isporuku modernih ruskih borbenih aviona Iranu.

Su-35 je višenamenski borbeni avion četvrte generacije sa brojnim elementima pete, koji ima visoku manevarsku sposobnost i mogućnost napada na vazdušne i kopnene ciljeve.

Prema mišljenju stručnjaka sa zapada, ukoliko dođe do sukoba u Iranu, ruskim borbenim avionima Su-35 će najverovatnije upravljati ruski piloti, jer je za pravilnu obuku pilota potrebno mnogo meseci pa i godina. Još uvek nema zvaničnih komentara iz Moskve na ovu spekulaciju.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

JAT-ov avion “McDonnell Douglas DC-9” eksplodirao je tokom leta između Kopenhagena i Zagreba 26. januara 1972. i srušio se blizu sela Srpska Kamenjica, u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Avion kojim su upravljali kapetan Ludvik Razdrih i kopilot Ratko Mihić raspao se na više delova i nakon nekoliko minuta slobodnog pada završio na livadi na rubu šume.

10. 10. 2024. u 13:47

Komentari (0)

UKAZALI MU POVERENJE: Hrvatski trener ostaje selektor Brazila do 2028. godine