JOŠ FRANCUSKIH TOPOVA ZA KIJEV: Pariz jača vojnu podršku Ukrajini u ratu protiv Rusije

Francuska će Ukrajini uskoro dostaviti još 12 novih topova tipa "cezar".

ЈОШ ФРАНЦУСКИХ ТОПОВА ЗА КИЈЕВ: Париз јача војну подршку Украјини у рату против Русије

Foto: Jutjub/Military Archive

Tu vest lično je saopštio ministar vojske Sebastijan Lekorni.

- Povećanje kapaciteta proizvodnje naše odbrambene idustrije omogućuje da podržimo Ukrajinu – istakao je ministar.

Francusko-nemačka vojno-industrijska grupa KNDS, koja okuplja nemački "Kraus Mafaj Vegman" i francuski "Nekster", saopštila je da je proizvela oko 800 sistema za potrebe Ukrajine, među kojima su najviše "cezari", zatim samohodni protivavionski tenkovi "gepard" i pancer-haubice PzH 2000.

 KNDS takođe planira da porizvede zajedno sa ukrajinskom industrijom artiljerijsku municiju kalibra 155 milimetara shodno normama NATO i rezervne delove.

Od početka rata, Francuska je Ukrajincima dostavila desetine artiljerijskih sistema "cezar" koji gađaju ciljeve do 55 kilometara udaljenosti.

Procenjuje se da je zvanični Pariz podržao Kijev u visini od 5,1 milijardu evra, od čega 3 milijarde za opremu i oružje i 2,1 milijardu kroz evropske fondove.

Na to se nadovezuje i obuka oko dve hiljade ukrajinskih vojnika u Poljskoj i Francuskoj od početka ove godine. U Francuskoj se obučavaju i ukrajinski piloti, ukupno 26 do kraja 2024.

Vojska naglašava i da Francuska doprinosi bezbednosti Istočnog krila razmeštanjem kopnenih snaga u Rumuniji i Estoniji, vazdušnih u Litvaniji i na domaćem tlu, kao i vodenim, u Baltiku i Mediteranu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POČISTIO GOFANA ZA POLUFINALE ŠANGAJA: Ako pobedi Menšika, Đoković će igrati protiv dobro poznatog rivala