POČINIOCI SVE MLAĐI, DELA SVE OKRUTNIJA: Kriza u Grčkoj usled maloletničke delinkvencije

Tanjug

09. 10. 2024. u 15:06

ZAMENICA direktora policije i načelnica odeljenja za zaštitu maloletnika Atike Georgia Patronudis izjavila je danas da kod maloletničke delinkvencije najviše zabrinjava eskalacija okrutnosti koja je primećena u tim delima.

ПОЧИНИОЦИ СВЕ МЛАЂИ, ДЕЛА СВЕ ОКРУТНИЈА: Криза у Грчкој услед малолетничке делинквенције

Foto Shutterstock

- Nasilje je u skladu sa vremenom u kojem živimo. I tako, vidimo da maloletnici koriste noževe, gvozdene pesnice i razne vrste oružja, dok se u prošlosti radilo samo o fizičkom nasilju, udaranju nogama ili šakama - rekla je Patronudis za ERT njuz.

Ona je kazala da je ranije delinkvencija bila otkrivana kod dece starije od 14 godina, dok je sada "starosna granica spuštena na uzrast od 11-12 godina", kao i da se među delinkventima pojavljuju i devojčice.

Patronudis je upozorila da veći broj registrovanih incidenata može značiti i to da se oni sada bolje evidentiraju, u odnosu na prethodne godine.

- U prošlosti su slučajevi školskog nasilja i maltretiranja rešavani u školskom okruženju, u okviru pedagoškog procesa. Sada čak vidimo da neki od ovih incidenata dospevaju u policijsku službu ili tužilaštvo za maloletnike, a da ih nadležni organi rešavaju - objasnila je ona.

Kazala je i da je za mnoge roditelje veliki šok kada dobiju poziv i obaveštenje da je dete u policijskom odeljenju za zaštitu maloletnika.

Ona je podsetila i na liniju 10201 koja radi od aprila 2024. godine, sa specijalizovanim osobljem namenjenim roditeljima i "deci koja žele nešto da prijave bilo imenom ili anonimno i da dobiju neku smernicu".

Patronudis je rekla i da društveni mediji, kao i mobilni telefoni, imaju aktivnu ulogu u maloletničkom nasilju, kao i da "mnogo puta neki čin može da počne onlajn ili da se završi onlajn".

- Od trenutka kada dete dođe u policijsku stanicu u našoj službi, naša prva akcija je svakako da obavestimo njegove roditelje, koji ih prate tokom celog procesa. Zatim se, nakon završenog procesnog dela ispitivanja, obaveštava tužilac za maloletnike i dete se vodi direktno kod njega. Naravno, u slučajevima maloletnika ne postoji automatska procedura, zbog toga se obaveštava javni tužilac i, u zavisnosti od specifičnosti svakog slučaja, odlučuje o sudbini deteta - objasnila je.

BONUS VIDEO:

MESEC IZNAD POSEJDONOVOG HRAMA: Pogledajte prizor koji ostavlja bez daha

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DIMITROV KRATAK SA ŽIVCIMA: Umalo da izbije tuča, evo zbog čega je pobesneo (VIDEO)