URAGAN MILTON ZAUVEK ĆE PROMENITI OBALU FLORIDE: Zastrašujuće upozorenje stručnjaka, Amerika u strahu

Novosti online

09. 10. 2024. u 15:01

OČEKUJE se da će uragan Milton biti toliko žestok da će zahvatiti skoro svaku plažu na zapadnoj obali Floride - i zauvek promeniti obalu "sunčane države", upozorili su stručnjaci, prenosi Njujork post.

УРАГАН МИЛТОН ЗАУВЕК ЋЕ ПРОМЕНИТИ ОБАЛУ ФЛОРИДЕ: Застрашујуће упозорење стручњака, Америка у страху

Foto: Tanjug/AP

Predviđa se da će najmanje 95% plaža na zapadnoj obali Floride biti poplavljeno, ili kontinuirano prekriveno okeanskom vodom, kada se očekuje da će uragan, za koji se predviđa da će biti jedan od najjačih ikada, u sredu doći na kopno, dok se mnogi još uvek oporavljaju od uragana Helena, navodi Geološki topografski institut SAD (USGS).

- Ovo je najteži nivo priobalnih promena, upozorila je federalna agencija, dok je rekla da bi „Miltonovi talasi“ mogli da izazovu „eroziju i prelivanje“ 100% plaža u državi.

Foto: Profimedia

 

- Šteta je još veća jer su zajednice ranjivije na uticaje ove oluje zbog erozije koja se nedavno dogodila od Helene - rekla je naučnica USGS-a Kara Doran.

Snimci Nacionalne uprave za okeane i atmosferu nakon što je Helena preplavila zapadnu obalu Floride, pokazali su da je zapadna obala već iskusila "preplavljenje ili poplavu i potpunu eroziju tih dina", što znači da zaštitne obale peska obično duž obale više ne postoje na mnogim lokacijama, primetio je stručnjak.

Foto: Tanjug/AP

Stručnjaci USGS-a predviđaju „ozbiljan“ nivo promena na obali koji će verovatno izazvati poplave iza peščanih dina i ugroziti obalne zajednice.

Dok je prognoza USGS-a „najgori scenario“, napisala je agencija, Nacionalni centar za uragane je takođe upozorio da bi Milton mogao doneti po život opasan olujni talas, uraganske vetrove i jaku kišu, posebno u regionu Tampa Bej.

Tokom noćnog ažuriranja, centar je primetio da je Milton oluja „katastrofalne kategorije 5“, za koju se očekuje da će doći do kopna kasnije te noći.

Foto: Tanjug/AP

Uragan Milton protutnjao Meksikom

Očekuje se da uragan udari u Tampa Bej na Floridi u noći između srede i četvrtka u periodu od 2 do 8 ujutru po srpskom vremenu, a procenjuje se da će uragan udariti na Floridu sa vetrom jačine od 270 km/č.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LJUBAVNA PRIČA EMIRA KUSTURICE: Maja mu je srce zarobila